logo

Звернення профкому проти звуження прав та гарантій освітян

29 жовтня 2019 року  відбулося засідання профспілкового комітету Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка, упродовж якого прийняли і затвердили звернення до  Голови комітету Верховної ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, Голови комітету Верховної ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука та Міністра освіти і науки України Ганни Новосад. Текст звернення подаємо повністю.

«Профспілковий комітет Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка ознайомився з проектом закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти».

Важливим є те, що влада повинна розуміти необхідність пріоритету освіти як аксіоми для кожної держави, яка прагне розвитку та поліпшення добробуту для своїх громадян. Позитивно сприймаємо намагання влади реформувати систему освіти з урахуванням європейських стандартів. Водночас наше занепокоєння викликає ігнорування проблем закладів вищої освіти в частині надання їм реальної автономії, а також ігнорування проблем матеріального забезпечення працівників освіти.

Законом передбачено можливості автономії закладів вищої освіти, однак реально вони не можуть її реалізувати у зв’язку з деякими законодавчими перепонами  щодо розпорядження майном і фінансами, а також сертифікації навчальних програм.

Також викликає занепокоєння ігнорування вимог статті 61 Закону України «Про освіту» та частини другої статті 36 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність». У проекті Державного бюджету на 2020 рік не передбачено відповідних коштів, необхідних для фінансування заробітної плати наукових та науково-педагогічних працівників.

Освітяни також обурені через відсутність диференційованого підходу до розміру заробітної плати науково-педагогічних і наукових працівників, який не включає кваліфікації працівника при визначенні розміру посадового окладу, оскільки така позиція не враховує положень Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки (у редакції від 19.04.2018).

Ми не погоджуємося з тим, що у проекті Державного бюджету України на 2020 рік не передбачено видатків на підвищення заробітної плати науково-педагогічних та наукових працівників. Звертаємо увагу на те, що прожитковий мінімум на 2020 рік занижено фактично вдвічі, порівнюючи з реальним прожитковим мінімумом, а також із розміром мінімальної заробітної плати.

Викликає занепокоєння намагання влади обмежити права профспілок в частині захисту трудових та соціально-економічних прав та інтересів працівників. Це суперечить конституційному праву громадян на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів, нормам КЗПП України та Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», а також відповідним міжнародним зобов’язанням України.

У зв’язку з цим вимагаємо:

  • передбачити у проекті Державного бюджету України відповідні кошти, необхідні для фінансування заробітної плати наукових та науково-педагогічних працівників;
  • поетапно реалізувати положення частини другої статті 61 Закону України «Про освіту» та частини другої статті 36 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», щодо застосування їх з 1 січня 2020 року, а також диференціації розміру посадового окладу науково-педагогічних, педагогічних та наукових працівників з урахуванням їхньої кваліфікації;
  • законодавчо заборонити неприпустимість погіршення умов праці, звуження прав і гарантій науково-педагогічних та наукових працівників, скасування доплат, надбавок, підвищень заробітної плати;
  • не допустити законодавчого обмеження конституційного права громадян на об’єднання в профспілки з метою захисту трудових та соціально-економічних прав працівників.

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка підтримує дії Київської міської організації профспілки щодо проведення 29 жовтня 2019 року акції протесту проти звуження прав та гарантій працівників освіти.

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка очікує на розуміння критичності ситуації та просить негайно вжити заходів для виконання вимог Закону України «Про освіту».

Звернення обговорено і затверджено на засіданні профспілкового комітету Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка 29 жовтня 2019 року (протокол № 8/19)».

Прес-служба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка