logo

Університет відзначив 101-у річницю Листопадового чину й утворення ЗУНР

1 листопада 2019 року академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка урочистою пішою ходою відзначила 101-у річницю Листопадового чину й проголошення Західноукраїнської Народної Республіки. Студенти, працівники, адміністрація та громадські організації Університету пройшли вулицями Львова від Університету до Меморіалу Українським Січовим Стрільцям та воїнам Української Галицької Армії на Янівському кладовищі. Участь у ході взяли й представники Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка.

Традиційно на Янівському кладовищі відбулася поминальна панахида та громадське віче. Спільною молитвою учасники заходу вшанували пам’ять борців на волю України. Перед присутніми виступив проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар, який наголосив на тому, що «академічна спільнота Університету, з часів Помаранчевої революції, вшановує пам’ять про українських вояків урочистою ходою на Янівський цвинтар». Володимир Качмар зазначив: «Минув 101 рік, як у ніч на 1 листопада 1918 року українські військовики під командуванням сотника Дмитра Вітовського встановили у Львові українську владу. Над міською ратушою Львова вперше замайорів синьо-жовтий прапор. А 13 листопада – новоутворена держава отримала назву Західно-Українська Народна Республіка». Володимир Качмар додав, що «сьогодні ми вкотре ретельно й критично аналізуємо здобутки та уроки нашої історії – державотворчий та військовий досвід доби Української революції зараз є особливо актуальним».

Також до присутніх звернувся український поет і прозаїк, громадський діяч, Почесний доктор Університету Ігор Калинець, який розповів про історію створення Меморіалу, наголосивши на тому, що  молодь повинна частіше відвідувати такі важливі для всієї держави місця, як Меморіал Українським Січовим Стрільцям та воїнам УГА.

Прес-служба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка.

Фото Олега Вівчарика