logo

Звернення Президії профкому проти обмеження соціально-економічних прав громадян

3 грудня 2019 року  відбулося засідання Президії Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка, упродовж якого прийняли і затвердили звернення до Голови Федерації профспілок України Осового Г.В., Голови Об’єднання профспілок Львівщини Дацька Р.М., Голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Яцейко М.Г.

Текст звернення подаємо повністю.

“Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка розуміє необхідність здійснення радикальних кроків із оздоровлення економіки України. Але ми усвідомлюємо соціальну відповідальність перед громадянами України в частині недопущення обмеження соціально-економічних прав громадян.

Оперативність прийняття законодавчих актів без належного обговорення за участі у ньому представників працівників профспілок. Відсутність переговорного процесу влади і профспілок щодо напрацювання та узгодження законів і підзаконних актів, ігнорування представників профспілок у представництві інтересів працівників перед владою призводить до  посилення соціальної напруги в суспільстві.

Вимагаємо від Федерації профспілок України :

-вжити конкретних дій стосовно намірів влади обмежити діючі права профспілок у рамках підготовки проекту Трудового кодексу України (Закону України «Про працю»);

-вжити заходів стосовно недопущення порушення прав профспілок, у т.ч. в системі соціального страхування, що призводить до затримок матеріальних виплат в системі соціального страхування;

-вимагати від державних органів приведення соціальних стандартів (прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати) до об’єктивно фактичних обґрунтованих розмірів;

-не допускати звуження прав профспілок, що визначені Конституцією та  законами України.

Вимагаємо від Федерації профспілок України розпочати процедуру колективного трудового спору стосовно невиконання положень Генеральної угоди на 2019-2021 роки в частині визначення розмірів мінімальної заробітної плати і стандартів соціального діалогу.

Водночас підтримуємо проєкт операційного плану дій Федерації профспілок України, її членських організацій в умовах лібералізації трудового законодавства та наступу на права профспілок і підтверджуємо нашу готовність до участі у цих заходах”.

Звернення обговорено і затверджено на засіданні Президії Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка 3 грудня 2019 року (протокол № 9/19).

Прес-служба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка