logo

Про виплату заробітної плати у січні 2020 року

З 1 січня 2020 року відповідно до закону України «Про державний бюджет на 2020 рік» зросли показники прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Мінімальна заробітна плата з 1 січня 2020 року становить: у місячному розмірі 4723 грн, у погодинному – 28,31 грн., а прожитковий мінімум для працездатних осіб – 2102,00 грн.

Відповідно до закону України «Про оплату праці» мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року, тобто 2102,00 грн.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

При цьому слід врахувати, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Тобто з 1 січня 2020 року зросли розміри посадових окладів працівників бюджетних установ у зв’язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму. Усі доплати та надбавки до заробітної плати розраховуються з величини посадового окладу або тарифної ставки.

Пунктом 3.2. Колективного договору Львівського національного університету імені Івана Франка на 2017–2020 рр. передбачено що виплата заробітної плати здійснюється два рази на місяць п’ятого та двадцятого числа кожного місяця.

У зв’язку з відсутністю нормативного регулювання підвищення заробітної плати працівникам Львівського національного університету імені Івана Франка заробітна плата за першу половину січня 2020 року виплачена без врахування підвищення. Заробітна плата працівникам Львівського національного університету імені Івана Франка за січень 2020 року буде виплачена 31 січня за тарифними ставками і посадовими окладами з урахуванням підвищення.

За матеріалами Планово-фінансового відділу

Львівського національного університету імені Івана Франка

і соціально-правової комісії

Первинної профспілкової організації працівників

Університету