logo

Відпустки у період карантину

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» встановлено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), роботодавець може надавати працівнику за його згодою відпустку.

У цьому випадку йдеться як про невикористані щорічні відпустки (основну і додаткові), так і про соціальну відпустку. Також роботодавець може пропонувати або працівник може просити надання відпустки без збереження заробітної плати.

Передусім пропонуємо звертатися до роботодавця зі заявою про надання невикористаної щорічної основної або додаткової відпустки. Відповідно до закону України «Про відпустки» працівник має право на щорічну та додаткову відпустку повної тривалості за перший рік роботи після закінчення шести місяців безперервної роботи на підприємстві. За наступні періоди працівник використовує щорічну відпустку відповідно до графіку відпусток, який затверджується роботодавцем за погодженням з виборним профспілковим органом. Відпустка надається не за календарний рік, а за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. Тобто Ви можете використати відпустку за цей відпрацьований рік, якщо ще не використали її. Але при цьому необхідно пам’ятати, що влітку Ви не зможете «піти» у відпустку, оскільки вже її використали. Якщо у Вас є невикористані дні відпусток за попередні роки, то краще їх використати.

Іншим видом відпустки можуть скористатися працівники, які мають дітей або повнолітню дитину-особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. Відповідно до ст. 19 закону «Про відпустки» право на таку відпустку мають:

1)      жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років;

2)      жінка, яка працює і має дитину з інвалідністю;

3)      жінка, яка усиновила дитину;

4)      мати інваліда з дитинства підгрупи А І групи;

5)      одинока мати (батько) дитини;

6)      батько інваліда з дитинства підгрупи А І групи, який виховує його без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

7)      особа, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А І групи, чи один із прийомних батьків.

Для надання відпустки працівникам, які мають дітей, як і будь-якої іншої відпустки, потрібна заява від працівника та наказ від роботодавця. Разом із заявою необхідно подати документи, які підтверджують право працівника на таку відпустку.

Така відпустка може надаватися в будь-який час, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини. Право на цю відпустку мають працівники, які працюють як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей. Тому, якщо працівник з якихось причин не скористався цим правом і не використав цю відпустку за минулий рік або ж за декілька попередніх років, то він має право використати цю відпустку.

Ще одним видом відпустки, яким можна скористатися в період карантину, є відпустка без збереження заробітної плати. Законом «Про відпустки» передбачено два види таких відпусток:

– які надаються за заявою працівника в обов’язковому порядку (вони передбачені ст. 25 закону «Про відпустки»);

 – які надаються за погодженням між працівником і роботодавцем (вони передбачені ст. 26 закону «Про відпустки»; фактично таких відпусток є дві: за сімейними обставинами не більше 15 календарних днів на рік та у зв’язку із запровадженням карантину).

В умовах карантину працівник має право на відпустку без збереження заробітної плати на весь період карантину. У заяві і наказі необхідно зазначити, що працівник просить надати відпустку у зв’язку з карантином і вказати тривалість такої відпустки. При цьому необхідно пам’ятати, що зазначена відпустка не оплачується і термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами.

Юрисконсульт

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка

Володимир Бурак