logo

14 жовтня відзначатимемо «День захисників України»?

Верховна Рада України ухвалила за основу проєкт закону № 2325 про перейменування державного свята «День захисника України» на «День захисників України».

19 травня на засіданні парламенту 261 народний депутат проголосував за відповідний законопроєкт, авторкою якого стала депутатка від фракції «Слуга народу» Марина Бардіна. За словами народної депутатки, до неї й колег із такою ініціативою звернулись жінки з Української асоціації представниць правоохоронних органів, щоби «День захисників України» вшановував героїзм та мужність чоловіків і жінок як захисників незалежності й територіальної цілісності України. «Вживання коректних назв дозволяє адекватно відобразити роль обох статей − і жінок, і чоловіків у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України», − вказано в пояснювальній записці.

Зі свого боку народна депутатка від «Європейської солідарності» Іванна Климпуш-Цинцадзе запропонувала перейменувати назву державного свята на «День захисників і захисниць України», окремо підкресливши в такий спосіб роль жінок. Пропозицію Климпуш-Цинцадзе підтримали депутати фракції «Батьківщина».

Зазначимо, що Верховна Рада прийме кінцеве рішення щодо перейменування державного свята «День захисника України» до другого читання.

 

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка

Фото: Міноборони України