logo

Віртуальна подорож автентичними музеями просто неба

Вивчення національної культури – невід’ємна частина нашого життя. Ми природно прагнемо відкрити для себе незвідані краї, архітектуру та побут української культури. І це чудово.

Продовжуючи нашу вже постійну рубрику огляду музеїв, сьогодні розпочнемо словами Великого Кобзаря: «Чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь». Віртуально мандруючи величними світовими музеями, ми не забуваємо про рідне культурне надбання. Часи змінюються, традиції видозмінюються, але любов до українського палатиме завжди!

Саме тому презентуємо Вашій увазі віртуальну подорож сімома автентичними музеями просто неба. Вони створені з метою передати дух тогочасної епохи, познайомитись з культурою, архітектурою та побутом. Там панує особлива атмосфера української незламної волі, яку гармонійно доповнює красива природа навколо.

Рекомендуємо розпочинати віртуальний тур зі Заходу – Музею народної архітектури та побуту (Ужгород, Закарпатська обл.), що розташований під стінами середньовічного замку на схилі Замкової гори. Закарпаття – дуже колоритний регіон, а в цьому музеї зможете побачити старовинні пам’ятки сіл та зразки народного прикладного мистецтва.

Далі переходимо до добре знаного Музею народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» (Львів, Львівська обл.). Це доволі магічна локація, яка попри рекордну кількість відвідин не втрачає своєї атмосфери та манить знову завітати.

У Києві розташовані два музеї просто неба, що дозволяють поринути в традиційну українську культуру. Перший – Мамаєва Слобода (Київ, Київська обл.), що представляє собою невелике козацьке селище із елементами запорозького колориту. Національний музей народної архітектури та побуту України (Київ, Київська обл.) знаходиться на околиці столиці та заворожує краєвидами – широкі лани, круті пагорби, скрипучі млини.

Продовжуючи віртуальну мандрівку, завітайте до Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини (Переяслав-Хмельницький, Київська обл.), де можна познайомитись з предметами побуту та знаряддями праці, творами народного мистецтва лісостепової зони.

Слідом відвідайте Резиденцію Богдана Хмельницького (Чигирин, Черкаська обл.) та відчуйте сповна добу Гетьманщини цього періоду.

Врешті комплекс, що славиться своєю популярністю в Україні – Запорізька Січ (Запоріжжя, Запорізька обл.). Якщо Ви захоплюєтесь козацькою добою, то цей музей просто неба – серце українського козацтва. А доповнюють всю велич цієї місцевості вільні простори, широке Дніпро, скелясті береги та колоритний острів Хортиця.

Більше того, під час екскурсії доступний голосовий супровід трьома мовами – українською, російською та англійською.

Щоб почати віртуальну подорож, потрібно перейти за посиланням вибрати на карті один із семи музеїв https://museums.authenticukraine.com.ua/ua/

Приємної мандрівки!

Юлія Валько