logo

Петиція про не розгляд законопроєкту № 2681 зібрала необхідну кількість голосів!

22 травня 2020 року електронна петиція на сайті Верховної Ради України «Про не розгляд законопроєкту № 2681 як такого, що порушує права профспілок в Україні» зібрала 25 000 підписів.

У попередніх дописах юрисконсульт Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Бурак детально роз’яснив, які права порушує згаданий законопроєкт.

Так, проєкт закону містить низку положень, які порушують міжнародні норми та національне законодавство, значно погіршуючи права профспілок та їх членів. Передусім це стосується порушення ст. 36 Конституції України, яка регулює право громадян на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. Конституційна норма закріплює, що професійні спілки утворюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їх членів. Усі професійні спілки мають рівні права. Також законопроєкт порушує положення Конвенції МОП № 87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію».

Відповідно до Закону України «Про звернення громадян» електронна петиція, адресована відповідно Президенту України, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, розглядається у порядку, встановленому цією статтею, за умови збору на її підтримку не менш як 25000 підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції.

 

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка