logo

Академічні стипендії на честь 10 наймолодших Героїв Небесної Сотні

Третій рік поспіль українські студенти, які своєю інтелектуальною працею та громадською активністю твердо й наполегливо утверджують ідеали і цінності Революції Гідності, можуть отримати академічні стипендії, засновані на честь десяти наймолодших Героїв Небесної Сотні.

Цьогоріч заклади вищої освіти мають делегувати своїх кандидатів на призначення академічних стипендій до 1 липня 2020 року.

Студенти і курсанти закладів вищої освіти державної форми власності можуть отримати академічні стипендії за 10-ма спеціальностями:

  • «Фізична терапія, ерготерапія» − п’ять академічних стипендій імені Героя Небесної Сотні Василя Мойсея;
  • «Залізничний транспорт» − п’ять академічних стипендій імені Героя Небесної Сотні Владислава Зубенка;
  • «Агроінженерія» − п’ять академічних стипендій імені Героя Небесної Сотні Дмитра Пагора;
  • «Економіка» − п’ять академічних стипендій імені Героя Небесної Сотні Дмитра Чернявського;
  • «Військове управління (за видами збройних сил)» − п’ять академічних стипендій імені Героя Небесної Сотні Івана Тарасюка;
  • «Географія» − п’ять академічних стипендій імені Героя Небесної Сотні Ігоря Костенка;
  • «Архітектура та містобудування» − п’ять академічних стипендій імені Героя Небесної Сотні Олександра Плеханова;
  • «Інженерія програмного забезпечення» − п’ять академічних стипендій імені Героя Небесної Сотні Сергія Байдовського;
  • «Сценічне мистецтво» − п’ять академічних стипендій імені Героя Небесної Сотні Сергія Нігояна;
  • «Психологія» − п’ять академічних стипендій імені Героя Небесної Сотні Юрія Дяковського.

Важливо, що за кожною спеціальністю можна подати лише одного кандидата на отримання стипендії. Відбір претендентів здійснює вищий колегіальний орган студентського самоврядування за результатами зимової сесії серед:

  • студентів, які досягли значних успіхів у навчанні та/або науковій, громадській, спортивній (творчій) діяльності та отримали право на академічну стипендію, займають рейтингові позиції в межах 10 відсотків перших за рейтингом (або є першими в рейтингах, до яких входять не більше 10 здобувачів вищої освіти), згідно з яким у відповідному закладі вищої освіти призначаються і виплачуються академічні стипендії;
  • курсантів, які досягли значних успіхів у навчанні та/або науковій, громадській, спортивній (творчій) діяльності, мають зразкову військову дисципліну.

Як уже зазначалось, заклади вищої освіти мають надіслати необхідний перелік документів конкурсній комісії з призначення стипендій імені Героїв Небесної Сотні до 1 липня 2020 року. Тож у пакеті документів містяться:

  • супровідний лист за підписом керівника закладу освіти;
  • рішення (витяг із рішення) вищого органу студентського самоврядування та додані до нього матеріали, що підтверджують активну громадянську позицію студента (курсанта);
  • мотиваційний лист (для студента);
  • витяг із рішення стипендіальної комісії, що підтверджує його право на призначення академічної стипендії (для студента);
  • матеріали, що підтверджують успіхи та досягнення (для курсанта).

До складу конкурсної комісії, створеної Міністерством освіти і науки України, входять, зокрема, представники родин Героїв Небесної Сотні (близькі родичі або уповноважені ними особи), чиїм ім’ям названо стипендії, а також по одному представникові від МОН, Мінкультури, МОЗ, Міноборони.

Студенти (курсанти) отримуватимуть академічні стипендії з 1 вересня та до завершення навчального року, однак за умови підтвердження права на академічну стипендію за результатами другого семестрового контролю – літньої сесії. Розмір стипендії для студентів закладів вищої освіти III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр» або «Магістр», становитиме 2480 грн, а для курсантів − 2027 грн на місяць.

Увесь пакет документів потрібно надіслати на адресу Інституту модернізації змісту освіти: 03045, вул. Митрополита Василя Липківського, 36, м. Київ, Бовтрук Наталії; або ж скановані варіанти документів у pdf-форматі  − на електронну скриньку bovtruk1008@gmail.com із позначкою «кандидат на призначення стипендії».

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України 15 листопада 2017 року ухвалив відповідну Постанову № 896 «Про заснування академічних стипендій імені Героїв Небесної Сотні».

Христина Яхницька за матеріалами МОН