logo

МОН готове провести ЗНО−2020 у безпечних умовах

Зовнішнє незалежне оцінювання є можливістю для абітурієнта завдяки чесній інтелектуальній конкуренції вступити в найкращий заклад вищої освіти України.

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться вже 25 червня, тому Міністерство охорони здоров’я України заздалегідь формує показники, яким має відповідати епідеміологічна ситуація в країні для безпечного проведення тестування.

Мова про скасування цьогорічного ЗНО не йде, позаяк альтернативного об’єктивного інструменту оцінки знань абітурієнтів наразі не існує, заразом саме зовнішнє незалежне оцінювання мінімізувало всі корупційні схеми, пов’язані зі вступом до закладів вищої освіти. Тому Міністерство освіти і науки готове до проведення ЗНО у безпечних умовах згідно з рекомендаціями Головного державного санітарного лікаря та з огляду на наявну епідеміологічну ситуацію в кожній із областей України. Відповідну заяву зробила т. в. о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій: «Міністерство, Український і регіональні центри оцінювання якості освіти готові проводити ЗНО в безпечних умовах згідно з рекомендаціями Головного державного санітарного лікаря та гнучко реагують на дані від МОЗ щодо епідеміологічної ситуації. Пункти проведення тестування забезпечені медичними масками, термометрами, антисептиками та захистом для медиків. До пунктів тестування засоби захисту доставляють ОДА, які отримали їх від партнерів. Готовність пунктів тестування контролює Держпродспоживслужба згідно зі спеціальним чеклістом».

Тож зовнішнє незалежне оцінювання відбуватиметься цього разу в особливих умовах:

  • здійснюватиметься контроль за дотриманням рекомендацій щодо допуску на ЗНО (температура тіла не вище 37,2 С, відсутність ознак респіраторних захворювань, наявність маски або респіратора);
  • Держпродспоживслужба контролюватиме вимоги до пунктів тестування (відстань між учасниками не менше 1,2 м, масковий режим, наявність антисептиків, дезінфекція приміщень, організована утилізація використаних масок тощо);
  • діятимуть заходи для уникнення скупчень людей (більше часу для входу, проміжки часу для входу різних учасників, правильна організація черг із дистанцією);
  • при супроводі медиків і Національної поліції;
  • зі залученням інструкторів не з груп ризику.

Не менш важливим аргументом «за» є дані світової статистики, які вказують на зовсім малий відсоток (1,2 %) захворювань на коронавірусну хворобу серед підлітків, що свідчить про стійкість вікової категорії учасників ЗНО до зараження. На противагу цьому вступні іспити безпосередньо у ЗВО можуть спричинити новий спалах інфекції, адже неможливо дотримуватись соціальної дистанції великій кількості людей, стоячи в чергах.

На беззаперечній перевазі ЗНО як єдиній чесній можливості кожному абітурієнтові отримати високі й однакові шанси для вступу наголошує т. в. о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій: «Скасування ЗНО є неприпустимим. ЗНО – це запорука справедливого і об’єктивного оцінювання, а також чесного і прозорого вступу. Багато зусиль під час підготовки до ЗНО доклали не лише учні, а й їхні батьки та вчителі. Інші способи оцінювання – як-от середній бал свідоцтва про повну загальну середню освіту – не можна вважати об’єктивним, оскільки кожна школа має власну шкалу оцінювання. Крім того, наразі виші готові приймати заяви вступників саме на основі ЗНО. Альтернативний механізм для проведення вступної кампанії створити неможливо. Тому скасування ЗНО ставить під загрозу майбутнє вступу-2020».

Зовнішнє незалежне оцінювання дає вступникові змогу обирати, на якій спеціальності та в якому закладі навчатись без жодних регіональних обмежень. Опитування про систему зовнішнього незалежного оцінювання, яке провела компанія Іnfo Sapiens у листопаді 2019 року, показало, що 73 % українців, які зіткнулись із ЗНО у 2017-2019 рр., переконані, що таке тестування дає рівні можливості вступникам обрати для навчання найкращий заклад вищої освіти.

 

За інформацією Міністерства освіти і науки України