logo

Адаптивний карантин в Україні продовжать до 31 липня

Відповідне рішення було прийнято одноголосно на засіданні Уряду 17 червня. Сьогодні Міністерство охорони здоров’я і Мінекономіки мають подати кінцевий доопрацьований варіант рішення.

«4853 людини – це саме та кількість, яка захворіла на коронавірус за останні сім днів. І це найбільше число за весь час пандемії в Україні. Послаблення карантинних заходів багато хто з нас сприйняв як скасування карантину і ми, відповідно, маємо сьогодні перші, на жаль, сумні результати. – Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розпочав засідання Кабміну з невтішних показників, які зрештою спричинили зовсім невтішні прогнози. − Ми розуміємо, що люди втомились від карантину в будь-якій формі, проте наразі немає більш ефективного способу протистояти цій хворобі і поширенню цього вірусу. Тому закликаю українців не розслаблятись і не відриватись від нашої реальності: масковий режим, дезінфекція, соціальна дистанція – це, власне, ті заходи і засоби, які допоможуть кожному з вас, вашим близьким, усім нам вберегтися від цієї хвороби хоча би до того часу, поки не будуть винайдені ефективні ліки і ефективні протоколи лікування».

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов назвав додаткові ознаки, наявність яких у регіоні означатиме значне поширення коронавірусної інфекції:

– завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів із підтвердженим випадком COVID-19, становить більше 50 %;

– середня кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та імуноферментного аналізу становить менше ніж 24 на 100 тис. населення впродовж останніх семи днів;

– коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становить більше 11 %;

– показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 становить більше ніж 8 випадків на 100 тис. населення.

Міністр охорони здоров’я підкреслив, що саме ці показники «даватимуть змогу чітко відслідковувати ситуацію на території кожного регіону в умовах адаптивного карантину», водночас регіональні комісії ТЕБ та НС надалі прийматимуть рішення щодо посилення чи пом’якшення протиепідемічних заходів за поданням головного державного санітарного лікаря того чи іншого регіону на основі оцінки епідемічної ситуації.

          У регіонах із високим показником поширення COVID-19 можуть бути встановлені особливі умови діяльності та діятимуть посилені карантинні заходи щодо:

  • проведення спортивних заходів, культурних, релігійних та інших масових заходів;
  • діяльності закладів, що надають послуги з розміщення;
  • здійснення регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень у міському, приміському, міжміському внутрішньообласному та міжобласному сполученні;
  • перевезення пасажирів метрополітеном;
  • відвідування закладів дошкільної освіти;
  • роботи закладів фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнес-центрів, закладів культури;
  • діяльності закладів харчування;
  • проведення масових заходів.

Задля дотримання обмежень у кількості пасажирів громадського транспорту Прем’єр-міністр звернувся до очільників міст, щоби на маршрути виїхало якнайбільше транспортних засобів, а при необхідності було розроблено нові маршрути, уникнувши в такий спосіб і переповнених маршруток, і утворення великих черг: «Це ваша відповідальність і перевізників, які таке допускають».

Що стосується використання засобів індивідуального захисту, то масковий режим у приміщеннях і громадському транспорті ще довго буде актуальний, а за його недотримання навіть може бути посилено адміністративну відповідальність.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка