logo

Мінімальна вартість контрактного навчання–2020

У рамках реформи фінансування та управління закладами вищої освіти Міністерство освіти і науки України оприлюднило інформацію про мінімальну ціну контрактного навчання в кожному зі 160 закладів у підпорядкуванні МОН, які навчають здобувачів вищої освіти.

Рішення про запровадження мінімальної ціни контрактного навчання (так званої індикативної собівартості) для 38-и найбільш популярних спеціальностей зі 121-ї Кабінет Міністрів України ухвалив ще 3 березня 2020 року.

Тому з 1 вересня контрактне навчання на цих спеціальностях коштуватиме вступникам не менше ніж 60 % вартості, яку сплачує держава за бюджетні місця. Такі зміни, звісно, не стосуватимуться студентів, які вже навчаються. Доходи людей у кожному з регіонів безпосередньо впливатимуть на вартість навчання, зокрема, якщо ціна буде вища, ніж три середні офіційні заробітні плати в області, заклад вищої освіти зможе її не підвищувати. Заступник Міністра освіти і науки України Єгор Стадний зазначив: «У 2020 році мінімальна ціна навчання на контракті не може бути меншою, ніж 60% від фінансування, яке держава виділяє в перерахунку на одного студента-бюджетника в конкретному університеті. Це стосується лише 38 найбільш популярних спеціальностей та почне діяти для студентів, які вступатимуть у 2020 році, і не вплине на тих, хто вже навчається. Власне, навіть серед майбутніх першокурсників нововведення торкнеться максимум 16% цьогорічного набору».

Найбільш популярними спеціальностями серед вступників Міністерство освіти назвало: право, економіку, політологію, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, дизайн, туризм, спеціальності галузей інформаційних технологій та деякі спеціальності сфери охорони здоров’я, зокрема стоматологію, фармацію, педіатрію тощо. Це ті напрями навчання в державних і приватних (які отримуватимуть державне фінансування) закладах вищої освіти, куди вступає значно більша кількість вступників, аніж є відповідних вакансій на ринку праці.

Встановлення співвідношення вартості контракту і фактичних витрат університетів буде поетапним: у 2020 році становитиме 60% від держфінансування на 1 студента в університеті, у 2021 – 70% та в 2022 – 80%. Так, індикативна собівартість навчання на контрактній основі у 2020 році коливатиметься між 6 та 39 тисячами гривень.

Заступник Міністра освіти і науки Єгор Стадний пояснив, чим зрештою спричинено запровадження індикативної собівартості навчання: «Справедлива ціна на контракти дозволить підвищити якість освіти. Більше грошей – це можливість університетам інвестувати в лабораторії, а також платити вищу зарплату кращим викладачам. Водночас встановлення індикативної собівартості на популярні спеціальності дозволить мотивувати вступників йти на менш популярні програми, наприклад інженерні. Вони затребувані на ринку праці. Індикативна собівартість по-різному вплине на ціни в різних закладах та регіонах. Наприклад, цього літа вона не зачепить більшість закладів Києва, Рівненської, Волинської, Житомирської, Чернівецької та Івано-Франківської областей».

За інформацією Міністерства освіти і науки України