logo

Новим мовним омбудсменом став Тарас Кремінь

На вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів України Уповноваженим із захисту державної мови було обрано Кременя Тараса Дмитровича – співавтора мовного закону й закону про освіту, професора кількох миколаївських ЗВО та ексдепутата від «Народного фронту».

Минулоріч Тарас Кремінь також подавав свою кандидатуру на посаду мовного омбудсмена, однак Уряд проголосував за кандидатку тодішнього міністра культури Тетяну Монахову, яка вже наприкінці квітня подала у відставку, пояснивши свою позицію відсутністю фінансування та неможливістю створити секретаріат мовного омбудсмена. Цього разу конкурентами Тараса Кременя на посаду Уповноваженого із захисту державної мови були кандидат від Міністерства юстиції України доцент Львівського університету Святослав Літинський, який виграв низку судових справ щодо захисту української мови, та кандидатка від Міністерства культури та інформаційної політики науковиця Світлана Бронікова.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, як і Міністерство юстиції, провів відкритий конкурс із добору кандидатури на посаду Уповноваженого із захисту державної мови для подання її на затвердження Урядом, за результатами якого комісія більшістю голосів рекомендувала Уповноваженому ВР з прав людини Людмилі Денісовій для подання Кабінету Міністрів кандидатуру Тараса Кременя.

Під час свого виступу на засіданні Уряду Тарас Кремінь наголосив, що на тлі розгляду мовного закону в Конституційному Суді України посада Уповноваженого із захисту державної мови є ще більш потрібна для того, щоб «посилити роль державної мови в українській державі»: «Жодних правових підстав для задоволення їхнього звернення (51-о народного депутата) до Конституційного Суду немає. Я вважаю, що це в першу чергу політичні дискусії, які абсолютно не мають жодного відношення як до Конституції України, 10 статті − державної мови української, так само як і до інших речей, що стосуються процедури. Що стосується конституційного Закону, я вважаю, що жодних запитань до цього Закону бути не може. Що стосується процедурних запитань, як це було зазначено у депутатському зверненні групи народних депутатів, я вважаю, що процедурно всі правки, всі зауваження, які подавалися, вони були розглянуті».

Згідно зі статтею 49 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Уповноважений із захисту державної мови обирається строком на п’ять років. Колишній мовний омбудсмен Тетяна Монахова прокоментувала свою відставку дописом у мережі Facebook, в якому зазначила, що «треба знайти сили вчасно усвідомити, що двері, які просто намальовані на цегляній стіні, не відчиняються». Що ж, нам залишається лише побажати Тарасові Дмитровичу твердо й наполегливо «лупати цю скалу»!

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка

Фото зі сторінки Тараса Кременя у Facebook