logo

Автоматизоване призначення пенсії з 1 липня

Пенсійний фонд України оновив процедуру призначення пенсії, тому вже з 1 липня 2020 року при досягненні пенсійного віку пенсія призначається автоматично. Нова сервісна послуга дозволяє оперативно отримувати всю необхідну для призначення пенсії інформацію, перевіряючи водночас наявні в Пенсійному фонді дані. Тож тепер немає необхідності особисто відвідувати установи Пенсійного фонду для додаткових звернень, що в час поширення коронавірусної інфекції є особливо актуальним.

Користувач, який не є пенсіонером, може скористатись відповідною послугою, авторизувавшись на вебпорталі Фонду завдяки кваліфікованому електронному підпису (КЕП). Алгоритм покрокових дій виглядатиме так:

  • Заповнюємо атрибути анкети (заяву; загальні дані; дані документа, що посвідчує особу; адресу проживання та реєстрації; дані щодо обраного способу виплати призначеної пенсії та отримання пенсійного посвідчення);
  • Прикріплюємо скановані копії документів (обов’язкові і ті, які вважаєте за потрібне надати, для підтвердження права на автоматичне призначення пенсії та для визначення в автоматизованому режимі найбільш вигідного варіанту для призначення пенсії);
  • Підписуємо анкету-заяву КЕП;
  • Надсилаємо пакет документів до органу Пенсійного фонду.

Після опрацювання анкети-заяви користувач отримає смс-повідомлення, сповіщення у мобільному додатку та в засобах вебпорталу з інформацією про автоматичне призначення пенсії, дату призначення та розмір пенсії.

Надання сервісних послуг із автоматичного призначення пенсій регулюють такі нормативно-правові документи:

  • Постанова правління Пенсійного фонду України від 30.07.2015 № 13-1 «Про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України» (із змінами і доповненнями);
  • Розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 червня 2012 р. № 401-р «Про доступ до послуг у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування» (із змінами і доповненнями).

Також зазначимо, що Центральний комітет Профспілки працівників освіти і науки України вимагає від органів державної влади відновлення пенсії за вислугу років працівникам освіти на виконання рішення Конституційного Суду України від 4 червня 2019 року № 2-р/2019, яким визнано зміни до Закону України від 5 листопада 1991 року № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення» такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) (щодо права на пенсію за вислугу років працівникам освіти за наявності спеціального стажу не менше 25 років).

За інформацією юридичного відділу

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України