logo

Електронні лікарняні запрацюють у тестовому режимі

Під час брифінгу заступник Міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер розповів про розроблення базового функціоналу електронних медичних висновків та початок тестувань електронних лікарняних.

Одними з таких висновків є листки тимчасової непрацездатності – лікарняні – та висновок про народження дитини в рамках проєкту «Є-малятко». Так, заступник Міністра охорони здоров’я зазначив, що наразі процес запровадження електронних лікарняних перебуває на етапі підготовки нормативно-правових актів для забезпечення відповідної роботи цих документів: «Це були перші висновки, які йдуть зараз в черзі на реалізацію. Такі висновки будуть створюватися лікарем на підставі медичних даних через кабінет системи еHealth відповідно до того, якою медичною системою користується лікар у своєму медичному закладі. Це буде уніфікована система, і ми робимо максимально все для того, щоб лікарям це було зручно, швидко, щоб воно не зависало, працювало».

Міністерство охорони здоров’я пропонує дві моделі для втілення проєкту з видачі електронних лікарняних листків. Першою моделлю є так звана «спрощена система», за якою лікар завдяки електронному цифровому підпису може вносити дані про пацієнта стосовно його тимчасової непрацездатності у спеціальному вебінтерфейсі на сайті Пенсійного фонду. Далі інформація автоматично надходить до всіх відповідних установ, що зі свого боку не створює додаткового навантаження на систему еHealth та, за словами Ярослава Кучера, дозволяє «запустити електронні лікарняні до кінця літа»: «Коли ми відпрацюємо на найближчі пару тижнів всі технічні моменти, зберемо зворотний зв’язок, ми будемо переходити до фінального затвердження нормативних документів і запуску електронних лікарняних в промислову експлуатацію».

Суть другої моделі – «цільової» − полягає в тому, що лікар зможе вносити дані безпосередньо у медичній базі еHealth. Це дозволить зменшити і навантаження на лікаря, й уникнути «можливих корупційних ризиків», позаяк лікар працюватиме з базою, яка містить усі дані про пацієнта, тож кількість кроків для виписування лікарняного листка буде мінімальною: «Тому що вся інформація знаходиться в центральній компоненті. І вона так само далі буде оновлюватися і з Пенсійним фондом, і з усіма відповідними органами, які потребують цих лікарняних», − зауважив Ярослав Кучер. Що важливо, «цільова модель» зекономить час як самого пацієнта, так і бухгалтерів підприємств, які сьогодні відповідають за спеціальне зберігання й оброблення листків непрацездатності. Тож, за інформацією заступника Міністра охорони здоров’я Ярослава Кучера, готова модель функціонування електронних лікарняних буде запроваджена на початку 2021 року.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка