logo

Спеціалізовані вчені ради проводитимуть засідання в онлайн-режимі

Спеціалізовані вчені ради знову проводитимуть засідання, проте вперше – цілком дистанційно. Кабінет Міністрів України проголосував за внесення відповідних змін до постанови від 24 липня 2013 р. № 567 «Про затвердження Порядку присудження наукових ступенів», тож тепер навіть у карантинний період робота спеціалізованих вчених рад завдяки засобам відеозв’язку триватиме в режимі реального часу.

«Внаслідок вимушеного запровадження заходів щодо запобігання поширенню COVID-19 проведення засідань вчених спецрад у закладах вищої освіти було тимчасово призупинено. Але ми маємо забезпечити права вчених на присудження їм наукових ступенів і зробити це у строки, встановлені законодавством. Найбільш оптимальне рішення у такій ситуації – проводити засідання в дистанційному режимі сучасними засобами відеозв’язку. Голосування залишається таємним, але відбуватиметься з використанням програмного забезпечення, яке обирає сама рада», − наголосив т. в. о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет.

У Міністерстві зазначили, що програмне забезпечення для таємного голосування має бути автономним та забезпечувати верифікацію голосів. Проста більшість голосів членів ради, які беруть участь у засіданні, затверджуватиме протокол лічильної комісії. Важливо й те, що новий формат діяльності спеціалізованих вчених рад розширить можливості для осіб з інвалідністю.

Нагадаємо, що Атестаційна колегія Міністерства освіти і науки України 2 липня 2020 року провела засідання, на якому було ухвалено рішення про присудження 52 наукових ступенів доктора наук, 284 – кандидата наук, 9 – доктора філософії. Атестаційна колегія присвоїла також і вчені звання, зокрема: 47 вчених звань професора, 135 – доцента та 14 – старшого дослідника.

За інформацією Кабінету Міністрів України