logo

Дитяче оздоровлення і санаторно-курортне лікування відбуватимуться у «зелених» зонах  

На засіданні Кабінету Міністрів України 22 липня 2020 року під час обговорення проєкту нової постанови «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» постало питання щодо відновлення діяльності спортивно-оздоровчих і санаторно-курортних закладів у «зелених» зонах на території України.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий поставив Міністрові охорони здоров’я Максиму Степанову вкрай актуальне запитання з огляду на те, що сезон літнього оздоровлення вже добігає до завершення, а профспілкові організації і батьки досі не отримали чіткої відповіді: «Чи це означає, що в тих зелених зонах можна буде вже дитячі оздоровчі заклади відкривати для прийняття оздоровлення дітей? І друге: є така категорія, як постраждалі на виробництві, і ті, хто після інфаркту, інсульту потребують реабілітаційно-відновлювального лікування в санаторно-курортних закладах. Чи ця постанова дозволяє забезпечити і дитяче оздоровлення в тих зонах, де це необхідно, і лікування тих, хто потребує реабілітації після інфаркту, інсульту?».

Максим Степанов відповів, що проєкт цієї постанови дозволяє відкриття оздоровчих закладів із дотриманням чітких правил, які додатково будуть закріплені в постанові Головного державного санітарного лікаря: «Якщо є дозвіл, наприклад, на роботу того чи іншого оздоровчого закладу, то є чіткі правила перебування в цьому закладі. Це обов’язкова умова, тобто зелена зона не означає повне зняття карантину. З чітким дотриманням правил, які встановлено. Це дуже важливо».

За інформацією ФПУ, ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» може проводити усі реабілітаційні заходи, проте внаслідок запровадження карантинних обмежень кошти з фонду загальнообов’язкового соціального страхування для проведення реабілітації не надходять. Тож відповідні заклади, перебуваючи в простої, лише накопичують збитки та мають фінансові труднощі з утриманням своїх співробітників. Так, Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий також передав Міністрові охорони здоров’я відповідного листа з аргументованою позицією профспілкових організацій.

До слова, відповідно до опублікованої постанови № 641 від 22 липня 2020 року, на території регіону (адміністративно-територіальної одиниці), на якій установлено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки, додатково до протиепідемічних обмежень, передбачених для «зеленого» та «жовтого» рівня епідемічної небезпеки, забороняється приймання дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Окрім того, на території регіону з «помаранчевим» та «червоним» рівнями епідемічної небезпеки додатково можуть застосовуватись обмежувальні протиепідемічні заходи, встановлені органами державної влади та органами місцевого самоврядування в межах компетенції.

Нагадаємо, рівень епідемічної небезпеки встановлюється за результатом оцінки епідемічних показників та визначається рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке розміщується на офіційному інформаційному порталі Кабінету Міністрів України.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка