logo

Мистецтво онлайн: експозиції французького національного музею д’Орсе

Повертаємося до нашої рубрики культурного огляду світових музеїв. Ми вже презентували для Вас музейні колекції Нідерландів, Іспанії, Великої Британії та Франції. Але у Франції, крім величного Лувру,  існують ще декілька визначних будинків мистецтва. Сьогодні розповідаємо про один із них.

Музей д’Орсе – національний музей мистецтв, розташований у Парижі. Особливість будівлі у тому, що це колишній вокзал на лівому березі річки Сени. У 1970-х стіни хотіли знести, але 1978 року вокзал став історичною пам’яткою, що врятувало будівлю і перетворило на осередок мистецтва.

Колекція музею охоплює період від 1848 до 1914 року. Власне вона є логічним хронологічним продовження експозицій Лувру. У ній представлені всі сфери образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва: скульптура, графіка, живопис, фотографія, архітектура, меблі та ін. Серед напрямків у мистецтві виділяють пізній классицизм, академізм, реалізм, імпресіонізм, постімпресіонізм, модерн тощо.

Музей славиться відомими шедеврами: «Бал в Мулен де ла Галет» і «Хлопчик з котом» Огюста Ренуара, «Огюст та Ежен Мане, батьки художника» і «Ваза з півоніями» Едуара Мане, «Оркестр Опери» і «Абсент» Едгара Дега, «Автопортрет», «Спальня Ван Гога в Арлі» і «Зоряна ніч над Роною» Вінсента Ван Гога, «Мисливський трофей» Клода Моне, «Зустріч Фауста і Маргарити» Джеймса Тіссо, «Тетраедри Поля» Поля Серюзье, скульптура «Іван Хреститель» Родена та багато інших.

На офіційному сайті музею доступна історія музею (лише англійською мовою), можна відвідати виставку онлайн та погортати зображення за посиланням.

Також на сайті є можливість ознайомитися з колекціями музею: олійний живопис, полотна, модернізм, імпресіонізм, постімпресіонізм та картини, пов’язані з Францією. Переглянути можна тут.

Доповнити враження від музею допоможе віртуальна «мандрівка», де показано основні елементи експозиції, відкривається загальний вигляд будівлі і доступна маленька «прогулянка» залами. Більше того, в огляд потрапили звичайні відвідувачі, що дозволить частково відчути себе у мистецькому сховищі поруч з ними.

Юлія Валько