logo

Віртуальні тури Національним музеєм природознавства у Вашингтоні

Сьогодні знову будемо знайомитися із американським музеєм, який присвячений природничій історії. Національний музей природознавства розташований у столиці Сполучених Штатів Америки та налічує понад 500 млн екземплярів (тварини, рослини, мінерали, корисні копалини, камені, метеорити, а також культурні артефакти, створені людьми. У ньому працюють понад 180 науковців, що займаються вивченням природознавства.

Музей виник на базі колекції Смітсонівського інституту з 1910 року і продовжує збільшуватись. У постійній експозиції перебувають зали: походження людини, палеонтології, ссавців, комах, океаністики, Африки, геології, каміння і мінералів тощо. Центральним експонатом є слон під музейною ротондою, що викликає велике захоплення. Окремо може зацікавити зал палеонтології (динозаврів), де зібрані рештки понад 570 тисяч амфібій і рептилій з усіх куточків світу. Ба більше, представлені скам’янілі скелети та штучно відтворені копії динозаврів!

Це сховище природознавчої історії надзвичайно популярне місце – щороку його відвідують понад 7.5 млн людей. Крім цього, музей популярний у кіноіндустурії: згадується в одному з епізодів телесеріалу «Південний парк», фільмах «Фоллаут-3», «Напруж звивини», «Ніч в музеї 2» (творців надихнув гігантський кальмар») тощо. А також у книзі «Втрачена надія» розповідається про життя музейного куратора після викрадення «Діаманту надії».

Алмаз «Хоупа», або «Діамант надії» не приніс щастя жодному своєму власнику. Ймовірно, камінь був частиною (караючим оком) статуї бога Шиви. За переказами, англійці викрали його, зруйнувавши статую. Важко сказати, чи справді камінь проклятий, чи це збіг обставин, але після придбання у скорому часі його власників переслідували нещастя: недуги, бідність, муки, і врешті смерть. Останній власник – ювелір Гаррі Вінстон – не вірив у прокляття, але через деякий час надіслав поштою посилку. Відтоді містичний «Діамант надії» перебуває у музеї.

Відвідати віртуальні тури можна на офіційному сайті музею. Після обрання певної екскурсії у верхньому правому куті екрану презентації міститься карта кімнат. При перегляді збільшуйте масштаб, щоб детальніше розглянути експонати. Окрім офіційного сайту, перегляд колекцій із швидким доступом до різних зал доступний також тут.

Насамкінець пропонуємо до перегляду відео мандрівку, де можна загально побачити експозиції та відчути себе у музеї. Такий формат дуже подібний до звичайного відвідування, оскільки колекцій надзвичайно багато, а часу, як завжди, не вистачає. Тому якщо хочете щось добре роздивитись, тисніть паузу.

Приємного перегляду!

Юлія Валько