logo

2020/2021 навчальний рік: коли ЗВО розпочнуть навчання?

Новий 2020/2021 навчальний рік розпочнеться відповідно до чинного законодавства про освіту з урахуванням вимог і обмежень, зумовлених карантином та посиленими протиепідемічними заходами у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19. Наразі під час підготовки до початку навчання українські заклади вищої освіти з огляду на наявний рівень епідемічної небезпеки в кожному з регіонів країни керуються постановою Уряду від 22 липня 2020 р. № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Тож коли українські ЗВО можуть розпочати навчальний процес? Міністерство освіти і науки надіслало керівникам закладів вищої і фахової передвищої освіти листа з роз’ясненнями щодо деяких особливостей цьогорічної організації навчання, зокрема йде мова і про дату початку навчального року:

→ рекомендується розпочати навчання не пізніше 1 вересня 2020 року для студентів, які цього року зараховані до закладів фахової передвищої освіти на основі базової середньої освіти, та для студентів старших курсів закладів вищої освіти (з другого курсу);

→ рекомендується розпочати навчання у період із 7 по 15 вересня 2020 року для студентів, які цього року зараховані до закладів вищої і фахової передвищої освіти на основі повної загальної (профільної) середньої освіти, та для студентів із другого курсу закладів фахової передвищої освіти на основі базової середньої освіти.

Очевидно, що лише сприятлива епідемічна ситуація в регіоні дозволить розпочати і безперервно проводити навчальний процес, тож кожен заклад освіти відповідно до чинного законодавства самостійно прийматиме рішення щодо графіку освітнього процесу, зокрема й початку навчального року.

Якщо ж освітній процес розпочнеться у серпні 2020 року, то організація діяльності закладу освіти здійснюватиметься також на основі Постанови № 641 від 22 липня 2020 р., згідно з якою:

«Помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки на території регіону (адміністративно-територіальної одиниці) забороняє відвідування закладів здобувачами освіти групами кількістю більше ніж 20 осіб;

«Червоний» рівень епідемічної небезпеки на території регіону (адміністративно-територіальної одиниці) забороняє відвідування закладів здобувачами освіти.

Варто зазначити, що на період карантину проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, тимчасово дозволено у дистанційному режимі, як і ухвалення рішення про умовну (відкладену) акредитацію освітніх програм без проведення або з частковим проведенням акредитаційної експертизи.

Матеріально-технічна база закладів освіти теж повинна бути цілком готовою до початку навчального процесу задля дотримання вимог щодо:

→ маскового режиму;

→ температурного скринінгу;

→ соціального дистанціювання;

→ систематичного миття рук із милом або їх оброблення антисептичними засобами;

→ посилення санітарної обробки приміщень і поверхонь;

→ підготовки ізоляторів у гуртожитках (студмістечках) для розміщення хворих, які не потребують госпіталізації, контактних осіб та осіб, що мають перебувати на самоізоляції.

Вимоги й обмеження, на які слід очікувати українським ЗВО з 1 вересня 2020 року, будуть встановлені в нових нормативно-правових актах Кабінету Міністрів України.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка