logo

Про підвищення заробітної плати з 1 вересня 2020 року

25 серпня Верховна Рада України прийняла законопроєкт № 3963 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Цим законопроєктом передбачено збільшення мінімальної зарплати з 4723 гривень до 5000 гривень з 1 вересня 2020 року. Тобто, мінімальна заробітна плата підвищується на 277 гривень. Також з метою збереження співвідношення між розмірами посадового окладу працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери та мінімальною заробітною платою, що склалося у поточному році у зв’язку з її підвищенням, передбачено збільшення видатків на підвищення розміру посадового окладу працівника 1 тарифного розряду. На жаль закон досі не підписаний Президентом України і не опублікований, а тому інформацію беремо із законопроєкту, який розміщений на сайті Верховної Ради України.

 На виконання цього закону 26 серпня 2020 року Уряд прийняв рішення про підвищення з 1 вересня 2020 року посадових окладів (тарифних ставок) працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери у зв’язку з підвищенням на законодавчому рівні розміру мінімальної заробітної плати з 4723 до 5000 гривень. Цим рішенням уряд встановив посадовий оклад працівника 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки у розмірі 2 225 грн., що у співвідношенні з розміром мінімальної заробітної плати 5000 грн. буде становити 44,5 відсотка (2225 грн. / 5000 грн.), а також розмірів посадових окладів за всіма розрядами ЄТС, розрахованих виходячи з нового розміру посадового окладу працівника 1 тарифного розряду. Тарифна ставка працівника першого розряду збільшується на 123 гривні. Постанова як і закон не опубліковані, але інформація про прийняте рішення є на сайті Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, що розміри посадових окладів працівників визначаються на основі посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду в розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2020 року – 2102 гривні. З 1 вересня поточного року посадовий оклад працівника 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки становитиме 2225 грн., що збереже співвідношення з розміром мінімальної заробітної плати у 44,5 відсотка. Зі зростанням тарифної ставки працівника 1-го розряду відповідно зросте розмір заробітної плати працівників усіх інших тарифних розрядів.

Також звертаємо увагу на те, що за даними Міністерства соціальної політики України фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах липня 2020 року у розрахунку на місяць для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства становив – 5053,52 грн. (без урахування платежів – 4068,08 грн.).

Соціально-правова комісія

Первинної профспілкової організації працівників

ЛНУ ім. Івана Франка