logo

Громадське обговорення проєкту державної програми відновлення та розбудови мережі гуртожитків на 2021-2025 рр.

Кабінет Міністрів України підготував проєкт розпорядження «Про схвалення Концепції державної програми відновлення та розбудови мережі гуртожитків для проживання студентів закладів вищої освіти на 2021-2025 роки», який Міністерство освіти і науки запропонувало до громадського обговорення. У цьому матеріалі Ви знайдете ключові аспекти Програми, що допоможуть Вам зрозуміти суть обговорюваного питання.

Зважаючи на аналіз наявного стану і проблем забезпеченості гуртожитками студентів закладів вищої освіти України, постала необхідність у створенні умов для повноцінного безпечного проживання студентів, захисту їхнього фізичного й емоційного здоров’я та забезпечення оптимального середовища для якісного навчання. Дані Державної служби статистики свідчать про те, що близько 50% студентів 281-го закладу вищої освіти України щорічно потребують місця в гуртожитку. Водночас чимала частина студентів змушена винаймати приватне житло за високими цінами через нестачу місць.

Серед гуртожитків на балансі закладів вищої освіти, які перебувають у підпорядкуванні Міністерства освіти і науки України, майже 90% потребують капітального або поточного ремонту, решта – в аварійному стані. Близько 80% гуртожитків можна охарактеризувати як «економклас», тобто душова кімната в таких гуртожитках розташована в підвальному приміщенні (або ж одна на кілька поверхів), кухня і вбиральня є на поверсі, а в кімнатах проживають від 4 до 8 осіб. Варто додати, що й питання облаштування доступності гуртожитків для осіб з обмеженими фізичними можливостями теж досі невирішено.

Щодо оплати, то за проживання в гуртожитках для студентів установлено граничний розмір плати – не більше 40% мінімальної академічної стипендії, втім ці кошти не покривають видатків на підтримання гуртожитків у належному стані.

Урядова Програма спрямована передовсім на значне підвищення якості життя в гуртожитках та задоволення потреби в кількості гуртожитків для закладів вищої освіти, тому й проблем, які потребують поетапного вирішення, є чимало:

→ недостатнє забезпечення студентів закладів вищої освіти, зокрема в університетських центрах, місцями у гуртожитках відповідно до їхніх потреб;

→ невідповідність стану основної кількості приміщень гуртожитків сучасним стандартам якісного житла;

→ зношена та застаріла інфраструктура гуртожитків;

→ відсутність енергоощадних технологій експлуатації гуртожитків;

→ відсутні або застарілі системи протипожежної безпеки гуртожитків;

→ відсутність забезпечення гуртожитків, відповідно до будівельних стандартів, конструкціями доступу до приміщень осіб з інвалідністю;

→ недостатнє оснащення гуртожитків новими і сучасними меблями;

→ відсутність у гуртожитках умов для дистанційного та онлайн-навчання (доступу до інтернету, відповідно обладнаних приміщень);

→ відсутність у гуртожитках умов для якісного дозвілля студентів;

→ відсутність у переважної більшості гуртожитків необхідних умов для проживання студентських (молодих) сімей;

→ відсутність належного забезпечення гуртожитків лічильниками для збалансованої оплати комунальних послуг студентами.

Досвід західних країн в організації студентських гуртожитків є надзвичайно актуальним для України, адже конкурентоспроможність закладу вищої освіти та загалом престиж вищої освіти в країні означає й якість проживання студентів у гуртожитках. «У сучасному світі гуртожиток повинен розглядатися як простір, в якому відбувається активна комунікація і соціалізація студентської молоді, і який має бути оптимально пристосований сприяти якісному і цілеспрямованому навчанню», − вказано в Програмі, тому підготовка нормативно-правової бази, матеріально-технічного забезпечення та навіть культури і відповідальності з усіх сторін дозволять створити унікальний простір результативного діалогу і максимально комфортного середовища для розвитку і формування інтелектуально підкованих особистостей.

Підсумувавши наявні виклики та поставлені цілі, можна стверджувати, що метою Програми є забезпечення можливостей і належних умов проживання, навчання та дозвілля  в гуртожитках для студентів закладів вищої освіти. Тож наразі Кабінет Міністрів України пропонує два основних варіанти розв’язання проблем, зокрема:

1.Заклад вищої освіти надалі самостійно керуватиме і підтримуватиме гуртожитки, що зі свого боку дозволить зберегти певну автономію та поступово напрацювати ефективні способи управління системою власних гуртожитків, однак ремонт, реконструювання та будівництво гуртожитків повністю залежатиме лише від коштів спеціального фонду закладу вищої освіти.

2.Участь у масштабних інвестиційних проєктах, які включатимуть капітальний ремонт та реконструкцію гуртожитків відповідно до сучасних стандартів якості житла, зокрема йде мова про внесення цих проєктів до переліку об’єктів Національного проєкту «Велике будівництво». Важливо, що вирішення проблем у такий спосіб дозволить залучити кошти як із державного бюджету, так і місцевих бюджетів, бюджетів закладів вищої освіти, благодійних внесків від приватних осіб та організацій.

Потрібно зазначити, що Програма має бути виконана впродовж 2021-2025 років, втіливши кожен із запланованих кроків:

→ Планування гуртожитків трьох категорій, які мають відповідати визначеним критеріям;

→ На основі об’єктивної оцінки потреби в кількості місць спланувати реконструкцію старих та будівництво нових гуртожитків у необхідній кількості;

→ Здійснення ремонту та реконструкції старих гуртожитків цільовим методом;

→ Створення законодавчих механізмів підтримки будівництва і функціонування приватних гуртожитків, включення їх до загальної мережі гуртожитків для студентів;

→ Передбачення права на матеріальну допомогу для студентів, які винаймають житло.

Успішна реалізація Програми означатиме задоволення потреби у місці гуртожитку на 15-20% студентів більше у 2025-2026 навчальному році, порівнюючи з 2020-2021 навчальним роком, покращення якості житлових приміщень, місць загального користування, впровадження енергоощадних технологій, установлення лічильників на електроенергію у житлових кімнатах не менш, ніж у 80% гуртожитків.

Програма фінансуватиметься коштом державного і місцевих бюджетів та інших не заборонених законодавством джерел, а матеріально-технічне забезпечення надаватиметься відповідно до розробленого плану завдань і заходів.

Наголошуємо на тому, що пропозиції та зауваження до проєкту акта можна надіслати на електронну адресу panych@mon.gov.ua (Олена Панич) до 1 вересня 2020 року.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка