logo

Новий навчальний рік із новими правилами: аналіз Постанови Головного санітарного лікаря України № 50

Міністерство охорони здоров’я опублікувало Постанову Головного санітарного лікаря України № 50 від 22 серпня 2020 року «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19». Тож тепер заклади освіти України організовуватимуть свою діяльність передовсім відповідно до встановлених протиепідемічних заходів, а відповідальність за їх виконання покладається на керівника закладу освіти.

Відповідно до протиепідемічних заходів працівники закладу освіти допускаються до роботи після вимірювання температури безконтактним термометром та за умови використання засобів індивідуального захисту – респіратора, захисного щитка або маски. У разі виявлення в працівника підвищеної температури тіла понад 37,2 ° або ознак гострого респіраторного захворювання його не допустять до робочого місця та рекомендуватимуть звернутися за медичною допомогою до сімейного лікаря. Якщо працівник виявив підвищену температуру чи ознаки гострого респіраторного захворювання вдома, то алгоритм дій залишається той самий, однак про це потрібно буде повідомити безпосереднього керівника.

Усі працівники закладу освіти отримуватимуть засоби індивідуального захисту на робочому місці, тож у наявності завжди мають бути маски для використання впродовж 5-и робочих днів, включно з 1-ю робочою зміною.

Зі свого боку керівник закладу освіти, крім щоденного контролю за виконанням протиепідемічних заходів, повинен також забезпечити:

→ організацію централізованого збору та утилізації використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери/урни (картонні або пластикові) з кришками та поліетиленовими пакетами;

→ проведення навчання працівників щодо одягання, використання, зняття засобів індивідуального захисту, їх утилізації, контроль за виконанням цих вимог;

→ необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни;

→ обмеження проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) у закритих приміщеннях, окрім заходів, які потрібно проводити для забезпечення функціонування закладу освіти.

Організація освітнього процесу розпочинається передовсім із розроблення маршрутів руху здобувачів освіти та складання графіку, за яким відбуватиметься допуск до закладу, щоби максимально унеможливити утворення скупчення учасників освітнього процесу. Вхід до закладу освіти і пересування приміщеннями дозволено лише при наявності захисної маски або респіратора, однак під час занять засоби індивідуального захисту можна не використовувати.

Тож 2020/2021 навчальний рік має особливий характер, адже безперервна діяльність закладів освіти залежатиме від відповідального виконання чітких протиепідемічних заходів всіма учасниками освітнього процесу:

→ кожен вхід до закладу освіти має бути обладнаний місцем для обробки рук антисептичними засобами з яскравим вказівником про правила та необхідність дезінфекції рук;

→ запасні виходи зі закладу освіти потрібно використовувати раціонально, як і розміщення позначок на підлозі для полегшення організації двостороннього руху коридорами;

→ перед початком заняття учасників освітнього процесу запитують про їхнє самопочуття та наявність симптомів респіраторної хвороби;

→ за можливості заняття з окремих предметів відбуваються на відкритому повітрі;

→ заняття в аудиторіях дозволені лише для окремих груп, а наповненість лекційних залів не повинна перевищувати 50 % із дотриманням максимальної дистанції між здобувачами освіти;

→ проведення занять для однієї і тієї ж групи в одному приміщенні заради мінімізації пересування здобувачів освіти між навчальними аудиторіями;

→ застосування модульного підходу до організації вивчення дисциплін;

→ після кожного заняття навчальне приміщення потрібно провітрювати не менше 10 хвилин, а в кінці робочого дня проводити очищення і дезінфекцію поверхонь.

Варто зазначити, що при «помаранчевому» рівні епідемічної небезпеки викладачам рекомендується використовувати й захисні щитки, дезінфікуючи їх згідно з інструкцією виробника, а наповненість груп у закладах вищої освіти не повинна перевищувати 20 осіб.

Організація харчування в закладах освіти теж повинна цілком відповідати встановленим протиепідемічним заходам, зокрема мультипрофільне харчування за типом «шведського столу» та система самообслуговування заборонені під час карантину. Міністерство охорони здоров’я рекомендує закладам освіти провести розрахунок максимальної кількості осіб, які можуть одночасно отримувати (на лінії роздачі) їжу, не порушуючи фізичної дистанції 1 метр. Важливо, що за столом може перебувати не більше 4-х осіб, а столи мають бути розміщені на відстані не менше 1,5 м.

Проте здебільшого дотримання протиепідемічних заходів стосується самих працівників харчоблоку, які забезпечуються засобами індивідуального захисту (1 маска = 3 години роботи) та одноразовими рукавичками безпосередньо на робочому місці, а кількість наявних засобів індивідуального захисту має відповідати 5 робочим дням, включно з 1-ю зміною. Працівник їдальні, який видає страви або проводить розрахунок, також повинен отримати засоби індивідуального захисту: захисну маску або респіратор, захисні окуляри або захисний щиток, одноразові рукавички. При зміні захисної маски і рукавичок працівник повинен ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом. Тому, щоби працівники їдальні дотримувались правил особистої гігієни, потрібно забезпечити їм належні умови – рукомийники, рідке мило, паперові рушники (або електросушарки для рук), антисептичні засоби для обробки рук тощо.

Санітарні кімнати в закладах освіти повинні бути укомплектовані рідким милом та паперовими рушниками (чи електросушарками для рук), а протирання рук вологими серветками для знезараження або як заміна миття рук чи антисептичної обробки не рекомендується.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка