logo

Чи є самоізоляція причиною для відкриття «лікарняного»?

2 вересня під час брифінгу Міністра охорони здоров’я Максима Степанова та Головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка постало питання про відкриття «лікарняного» через самоізоляцію, тож Міністр розповів про алгоритм дій працівників підприємств та організацій під час відкриття таких лікарняних листків.

Максим Степанов наголосив передовсім на тому, що роботодавець не має права відмовити працівникові в самоізоляції, позаяк рішення про необхідність самоізоляції приймають не працівник чи роботодавець, а сімейний лікар та лікар-епідеміолог. Якщо ж вони встановлять, що людина має перебувати на самоізоляції, то сімейний лікар видасть пацієнтові листок непрацездатності. «Ці рішення приймаються відповідно до затвердженого Міністерством охорони здоров’я Стандарту лікування коронавірусної хвороби COVID-19. Там все достатньо чітко прописано, в яких випадках людину треба відправити на самоізоляцію. Людині, яка іде на самоізоляцію, сімейний лікар зобов’язаний виписати лікарняний. Самоізоляцію відбувається протягом 14-ти днів», − зазначив Міністр охорони здоров’я України.

Водночас зобов’язати людину на самоізоляції зробити приватно платний ПЛР-тест на Covid-19 теж не можна, адже згідно з протоколами МОЗ безкоштовні ПЛР-тести роблять людям із симптомами Covid-19 (лихоманка, сухий кашель та утруднене дихання), людям із пневмоніями, контактним особам у деяких випадках та окремим категоріям громадян, наприклад медикам.

 

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка