logo

Профком прозвітував про діяльність за 2015-2020 рр.

10 вересня 2020 року під час XXІ звітно-виборної конференції Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка зі звітом про діяльність організації за період з 24 березня 2015 року до 1 липня 2020 року виступив в.о. голови Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка Юліан Бек.

Відповідно до звіту, за 5 років до профспілки вступили 946 працівників Університету, вийшли – 29 осіб. Аналізуючи статистичні дані щодо профспілкового членства, можемо стверджувати, що близько 70% працівників Університету є членами профспілки. Для сучасних умов цей показник є надзвичайно високим.

Колективний договір

Упродовж звітного періоду було укладено й підписано два Колективні договори (21 квітня 2015 року схвалено Колективний договір на 2015-2016 рр.,  25 травня 2017 року схвалено Колективний договір на 2017-2020 рр.). Окрім того, тричі Конференцією трудового колективу Університету було схвалено зміни та доповнення до Колективного договору Львівського національного університету імені Івана Франка. Спільні звіти ректора і голови профкому про виконання положень цих колективних договорів були заслухані і затверджені на засіданнях Конференції трудового колективу Університету. Усього за звітний період було підготовано чотири звіти про виконання Колективного договору Львівського національного університету імені Івана Франка

Представництво

Представники профспілкової організації є членами Вченої ради Університету, працюють на засіданнях ректорату і приймальної комісії. Окрім того, були (і є) учасниками Громадської ради Університету, Науково-технічної Ради, Комісії із стратегічних питань і розвитку, Комісії з навчально-методичної роботи, Комісії з гуманітарних питань, Комісії з інформатизації, Фінансово-бюджетної комісії, Атестаційно-кадрової комісії, Комісії з питань етики та професійної діяльності, тендерної комісії, Комісії допорогових закупівель, Комісія із соціального страхування, Комісії по трудових спорах.

Окремо варто наголосити на роботі Комісії з підготовки Статуту Університету, Комісії з підготовки змін та доповнень до Колективного договору, Комісії з підготовки нової редакції Правил внутрішнього розпорядку. Варто зазначити, що представники профспілкової організації також були учасниками Організаційного комітету та Виборчої комісії щодо виборів Ректора Університету у червні 2019 року.

Акції протесту, віче, мітинги

Упродовж звітного періоду наша профспілкова організація підтримувала усі заходи, спрямовані на соціально-правовий захист працівників. Ми виступили з підтримкою усіх акцій Федерації професійних спілок України, Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки України, Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, Об’єднання профспілок Львівщини. Можемо пригадати виступи за збереження української науки в Україні, акції протесту проти високих тарифів на житлово-комунальні послуги, акція протесту проти звуження прав та гарантій освітян, щодо урізання фінансування освіти та інші. Активною була протестна кампанія щодо «Урядового законопроєкту «Про працю». Організовано пресконференції «Жовта картка для уряду від профспілок за рабський Трудовий кодекс. Юридична експертиза законопроєкту. 30 січня – початок акцій непокори» та «Знищення профспілок в Україні: законопроєкт № 2681 ліквідує право працівника на захист від роботодавця і порушує Конституцію та зобов’язання України за міжнародними договорами».

Листи і звернення

З метою захисту соціальних прав працівників Університету упродовж звітного періоду підготовано та відправлено понад 200 листів і звернень до Президента, Верховної Ради, Міністерства освіти і науки України, профільних комітетів Верховної Ради України.

 Упродовж п’яти років тематика, на жаль, залишається незмінною – це боротьба за гідну оплату праці освітян, виступи проти звуження прав та гарантій освітян, проти обмеження соціально-економічних прав громадян. Упродовж звітного періоду було надано більше 3000 правових консультацій і роз’яснень працівникам Університету щодо чинного законодавства.

Упродовж звітного періоду було організовано і проведено 8 засідань Конференції трудового колективу.

У 2015-2020 рр. було проведено семінари-навчання профспілкового активу на різну тематику. Зокрема «Організація і проведення Конференції трудового колективу», «Захист прав працівників в умовах оптимізації штатного розпису», «Методичні рекомендації щодо особливостей обрання декана факультету», «Права працівників при проведенні конкурсу для зайняття посад науково-педагогічних працівників», «Порядок проведення звітно-виборної кампанії у профспілковій організації». За підсумками проведення семінарів видано методичні рекомендації, з якими можна ознайомитися на нашому сайті.

200-річчя профспілок

Надзвичайно важливим для нас стало те, що саме на базі Львівського університету 9 листопада 2017 року відбулася Міжнародна науково-практична конференція з нагоди 200-річчя створення першої профспілкової організації на українських землях: «Історія зародження і розвиток профспілкового руху в Україні».

Відзначення профспілкових активістів

Відзначення профспілкових активістів залишається серед наших пріоритетів. Так, упродовж звітного періоду грамотами Первинної профспілкової організації працівників Університету, грамотами та подяками Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, грамотами ЦК профспілки працівників освіти і науки України, почесними відзнаками «Профспілкова звитяга» і «За розвиток соціального партнерства» нагородження понад 700 осіб.

До слова, витрати на відзначення ювілярів упродовж звітного періоду становили понад 260 тис. гривень.

Фінансово-господарська діяльність

Упродовж 2015-2020 рр. дохідна частина бюджету профспілкової організації формувалася із двох джерел:  щомісячних внесків спілчан та пасивних доходів (відсотків із депозитів у банках). За звітний період профспілці було перераховано 10 550 844 грн. членських внесків, отримано 153 678 грн. пасивних доходів.

Загальний обсяг виплат грошових коштів спілчанам склав 4 096 597 грн. Найбільшу частку грошових виплат становить звичайна матеріальна допомога 1 820 304 грн., що становить 44.43% та матеріальна допомога на лікування – 789 453 грн., що становить 19.27%. Інші статті виплат виглядають так:

→ відзначення ювілярів – 260 081 грн. (6,35%);

→ матеріальна допомога у зв’язку з народженням дитини – 104 000 грн. (2,54%);

→ матеріальна допомога у зв’язку з похованням працівника – 44 000 грн. (1,07%);

→ матеріальна допомога у зв’язку з похованням члена родини – 303 168 грн. (7,4%);

→ матеріальна виплата ліквідаторам аварії на ЧАЕС – 28 200 грн. (0,69%);

→ матеріальна виплата ветеранам Другої світової війни – 14 800 грн. (0,36%);

→ матеріальна виплата учасникам АТО – 137 481 грн. (3,36%);

→ здешевлення платного навчання для дітей працівників – 53 386 грн. (1,3%);

→ матеріальна з нагоди захисту дисертацій (почали виплачувати у 2020 р.) – 5 000 грн. (0,12%)

→ матеріальна виплата працівникам, які мають інвалідність – 220 400 грн. (5,38%);

→ заохочення профспілкового активу – 271 837 грн. (6,64%);

→ інші виплати – 44 487 грн. (1,09%).

Надходження коштів

на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу у 2015-2020 рр.

Відповідно до ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та п. 8.11 Колективного договору Львівського національного університету імені Івана Франка, Університет відраховує кошти профспілковій організації на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірі не менше 0,3 % фонду оплати праці згідно з Угодою про перерахування коштів між Первинною профспілковою організацією працівників Львівського національного університету імені Івана Франка та Львівським національним університетом імені Івана Франка. У 2015-2020 рр. профспілці було перераховано  1 711 351 грн.

Оздоровлення

Оздоровлення працівників Університету та членів їхніх родин залишається пріоритетом для нашої профспілкової організації. Оздоровлення працівників проводили у трьох напрямах – оздоровлення членів профспілки на базі пансіонату Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України «Пролісок», дитяче оздоровлення, оздоровлення працівників на базі Шацького біолого-географічного стаціонару Львівського національного університету імені Івана Франка та СОТ «Карпати».

Упродовж звітного періоду було реалізовано близько 200 путівок до пансіонату Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України «Пролісок». Розмір здешевлення путівок становив 60 % від загальної вартості (член профспілки сплачував 40% вартості). Окремо, наголосимо на тому, що працівники Університету-члени профспілки, які відзначили ювілей, отримали такі путівки безкоштовно.

Особливу увагу традиційно приділили оздоровленню дітей працівників Університету. Упродовж звітного періоду було реалізовано та частково профінансовано близько 100 дитячих путівок, з доволі широкою географією. Так, діти наших працівників оздоровилися у таких закладах, як Оздоровчо-спортивний табір Національного лісотехнічного університету України «Лісотехнік», Навчально-оздоровчий табір Національного університету «Львівська Політехніка» «Політехнік − 2», Навчально-оздоровчий табір Національного університету «Львівська Політехніка» «Політехнік − 3», Польський розвиваючий мовно-оздоровчий табір «Білий орел».

Традиційно відбувалося оздоровлення працівників Університету на базі Шацького біолого-географічного стаціонару (близько 2 000 скерувань на оздоровлення) та СОТ «Карпати» (близько 20 скерувань).

Витрати на оздоровлення членів Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка упродовж звітного періоду склали 826 898 грн.

Охорона праці

Упродовж звітного періоду Комісія профкому з охорони праці та техніки безпеки активно співпрацювала з відділом охорони праці та радіаційною службою Університету. Члени комісії брали участь у роботі комісій щодо нещасних випадків на факультетах та у підрозділах Університету (Наукова бібліотека, хімічний, географічний та фізичний факультет, басейн), про що складені відповідні акти та подання.

З метою оздоровлення працівників Університету на виконання спільного рішення ректорату Львівського національного університету імені Івана Франка і профспілкового комітету Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка від 17 жовтня 2017 р. за поданнями голів профспілкових організацій структурних підрозділів було придбано прилади вимірювання артеріального тиску в кількості 41 шт.  За рішенням профкому тискоміри було розподілено між структурними підрозділами.

Культурно-просвітницька робота

Упродовж 2015-2020 рр. Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка організувала чимало культурно-просвітницьких заходів для культурного і духовного відпочинку та розвитку працівників Університету.

Упродовж звітного періоду профспілка реалізувала понад 8000 квитків і запрошень на культурно-просвітницькі події Львова, серед яких театральні та концертні дійства, різноманітні заходи, приурочені до пам’ятних дат і свят.

Щорічного в Актовій залі відбувалося святкове дійство для дітей працівників ЛНУ ім. Івана Франка до дня Святого Миколая.

Завдяки фінансовій підтримці профспілкової організації працівники Університету працівники Університету здійснили чимало мандрівок та подорожей у різні куточки України.

Витрати на культурно-виховні заходи упродовж звітного періоду становили 824 150 грн.

Окремо варто наголосити на тому, що п’ять років поспіль профспілкова організація організовує придбання новорічно-різдвяних подарунків для дітей працівників Університету (кошти із фонду 0.5%). У 2015-2020 рр. ми придбали понад 10 тис. таких подарунків.

Інформаційна робота

Статистика та відомості щодо індексації нашого вебсайту, свідчать про те, що упродовж звітного періоду наш портал переглянули більше 800 тис. разів, а це більше 250 тис. унікальних відвідувачів.

Офіційна сторінка Первинної профспілкової організації працівників Університету у мережі facebook сьогодні налічує понад 2000 учасників.

Діяльність в умовах карантину

З 12 березня 2020 року оголошено загальнонаціональний карантин, упродовж якого наша профспілкова організація:

→ здійснювала фінансову підтримку медичних установ, які приймають пацієнтів з COVID-19, зокрема долучилася до збору коштів для придбання апарату ШВЛ, придбала питну воду для КНП ЛОР «Львівський обласний госпіталь інвалідів війн та репресованих ім. Ю.Липи».

→ проводила виплати коштів працівникам, які перебувають у зоні ризику (понад 100 тис. грн..).

→ придбала антисептичні засоби для підрозділів Університету;

→ здійснювала підтримку працівників, які належать до групи ризику, під час карантину (придбано 48 наборів, до складу яких входили продукти першої необхідності та засоби побутової хімії. Набори доставили працівникам Університету зі складним матеріальним становищем, а також одиноким людям літнього віку, які вже не працюють в Університеті, однак перебувають на обліку профспілкової організації).

→ здійснювала інформаційну та правову підтримку працівників в умовах карантину.

Звіт затверджено 10 вересня 2020 року XXІ звітно-виборною конференцією Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка.