logo

Уряд схвалив зміни до постанови про карантинні заходи

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу за підсумками засідання Уряду 16 вересня повідомив, що Кабінет Міністрів схвалив ініційовані МОЗ зміни до постанови № 641 від 22 липня 2020 року щодо встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів. Зокрема, Міністр наголосив: «Усі ці рішення запропоновані МОЗ, виходячи зі спілкування з мерами міст, обласних центрів. Для нас важливо, щоб заходи всі виконувалися і щоб ми зупинили розповсюдження COVID-19. Тому, обговоривши, за що вони готові брати відповідальність, контролювати протиепідемічні заходи, ми вийшли на такий формат».

Тож тепер відповідно до затверджених змін рішення про заборону роботи освітніх закладів на територіях із «червоним» рівнем епідемічної небезпеки поширення COVID-19 прийматимуть спільно Державна і регіональна комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Варто зазначити, що рішення про встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки прийматиметься тоді, коли завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я регіону становитиме більше як 75 % впродовж 5-и днів поспіль, або коли середній по країні показник захворюваності на COVID-19 на 100 тисяч населення за 14 днів буде перевищено більш ніж у 5 разів. Що це означає? Робота в усіх сферах бізнесу може бути припинена відразу або ж поетапно обмежуватиметься діяльність тих сфер, які в певному регіоні провокують спалахи коронавірусної хвороби.

Водночас на території адміністративно-територіальних одиниць регіону, де встановлено «помаранчевий», «жовтий» та «зелений» рівні епідемічної небезпеки, заклади дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти не працюватимуть у разі перебування на самоізоляції через контактування з особою, яка має підтверджений випадок COVID-19, більш ніж 50 % класів. На «помаранчевому» рівні епідемічної небезпеки ухвалені зміни також передбачають зняття норми щодо заборони перевезення громадським транспортом не більше 50 % наповнених посадкових місць, а зали закладів культури можуть бути заповнені наполовину.

До слова, Кабінет Міністрів України на засіданні ухвалив і проєкт постанови «Про внесення змін до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році».

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка