logo

Ключові оновлення у вступній кампанії−2021

15 жовтня 2020 року Міністерство освіти і науки України на своєму офіційному сайті опублікувало наказ про затвердження Умов прийому у наступному році, відповідно до яких основний етап вступної кампанії заплановано на липень 2021 року.

«Ми плануємо провести наступну вступну кампанію в липні 2021 року, щоб і вступники, і члени приймальних комісій мали час на відпочинок перед початком нового навчального року. Оскільки ще не відомо, як буде розвиватися ситуація з поширенням коронавірусу, майже всі вступники (у тому числі й на основі ОКР молодшого спеціаліста) зможуть подавати заяви на вступ в електронному вигляді. Для реєстрації електронного кабінету необхідно мати хоча б один сертифікат ЗНО та документ про повну загальну середню освіту, виготовлений в Україні з використанням фотополімерних технологій. Ми також плануємо зробити можливим подання документів на зарахування дистанційно: безпосередньо через електронний кабінет вступника з використанням електронного підпису», − підкреслив т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет.

→ Лікарські спеціальності

Для вступників на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» обов’язковою умовою для участі у конкурсному відборі залишається наявність щонайменше 150-и балів із другого та третього конкурсних предметів. Якщо конкурсний бал вступника є більшим 175-и, то відповідна вимога не застосовується. На вказані спеціальності потрібно скласти ЗНО з української мови, математики та одного предмета на вибір – біології, хімії або фізики.

→ Спеціальності гуманітарного та соціального спрямування

Вступники на ці спеціальності складатимуть ЗНО з української мови та літератури, водночас вступники на інші спеціальності можуть скласти ЗНО лише з української мови. Проте, за словами фахівців Українського центру оцінювання якості (УЦОЯО), тестування з української мови включатиме й компетентнісні завдання з літератури.

Додамо, що сертифікати ЗНО з української мови та літератури 2018-2020 років теж можна буде використати для вступу на будь-яку спеціальність. Вступна кампанія−2021 передбачає й значно ширший перелік предметів ЗНО на вибір для більшості спеціальностей.

Згідно з новими Умовами прийому на навчання вступник зможе подати не більше 30-и заяв на контракт. Заяви вступників, яких зараховано на бюджет, будуть автоматично виключені на всі інші конкурсні пропозиції задля уникнення непорозумінь із наданням рекомендацій на контракт. Безперечно, якщо вступник планує навчатися більш ніж за однією освітньою програмою та більш ніж в одному закладі освіти тощо, його заяви залишатимуться в списках.

→ Магістратура

Вступники складатимуть єдиний вступний іспит з іноземної мови (ЄВІ) до магістратури незалежно від обраної спеціальності. Однак тепер заклад вищої освіти завдяки запровадженим ваговим коефіцієнтам зможе надати фаховому випробуванню більший відсотковий бал, тому іспит з іноземної мови оцінюватиметься щонайменше 25 %. Щодо результатів вступних випробувань до магістратури попередніх років, то вступники зможуть використати результати ЄВІ 2020-го та 2021 року, проте результати єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) – тільки 2021 року.

Зазначимо, що заклади вищої освіти повинні до 31 грудня 2020 року затвердити та оприлюднити свої правила прийому, узгоджені з Умовами прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2021 році.

За інформацією Міністерства освіти і науки України