logo

В онлайн-форматі відбувся ІХ З’їзд Профспілки освітян

17 грудня 2020 року в онлайн-форматі відбувся ІХ З’їзд Профспілки працівників освіти і науки України. Зважаючи на карантинні обмеження, захід провели в режимі відеоконференції за допомогою платформи ZOOM.

У роботі заходу взяли участь Георгій Труханов – Голова Профспілки, Григорій Осовий – Голова Федерації профспілок України, Сергій Романюк, Любов Гарбаренко, Володимир Цвих, Ольга Чабанюк, Сергій Пугачов – заступники Голови Профспілки, делегати з’їзду, які були обрані від обласних організацій, запрошені. Загалом до онлайн-зустрічі долучилися  понад 160 учасників.

На порядок денний з’їзду було винесено питання:

→ затвердження Статуту Профспілки працівників освіти і науки України в новій редакції;

→ звіт ЦК Профспілки за період з 2015 року до 2020 року та Основні напрями діяльності Профспілки на 2021-2025 роки;

→ звіт Контрольно-ревізійної комісії Профспілки;

→ вибори голови Профспілки, заступників голови Профспілки;

→ формування Центрального комітету Профспілки;

→ вибори Контрольно-ревізійної, Статутної та Мандатної комісій ЦК Профспілки та затвердження Положень про них.

Під час представлення звіту Георгій Труханов підкреслив, що соціально-економічні інтереси та трудові права освітян представлялися та відстоювалися на всіх щаблях владних структур, використовуючи усі законні форми і методи: від сотень звернень, заяв, зауважень та доповнень до законодавчих документів, спільних робочих заходів – аж до активних дій. Загалом за звітній період було організовано або взято солідарну участь у більш як 20 акціях протесту та профспілкових пікетах. Більше того, упродовж останніх років ЦК Профспілки розглянуто та внесено пропозицій до більш як 530 законопроектів, понад 600 проектів постанов Кабінету Міністрів України, понад 500 проектів наказів Міністерства освіти і науки України та інших нормативно правових актів.

На найвищому рівні щороку велися дискусії та перемови щодо освітянського бюджету та належного фінансування галузі, адже дії Профспілки та усіх її обласних організацій спрямовувалися насамперед на фінансове забезпечення трудових прав та інтересів спілчан.

Голова Профспілки також поінформував, що впродовж звітного періоду посадові оклади педагогічних та науково-педагогічних працівників підвищувалися 9 разів. Залежно від категорії працівників їх розміри збільшилися у 2 – 2,8 рази. Збільшено до 30% розмір надбавки за престижність педагогічної праці. Постійні нагадування спілчанами органам влади про необхідність виконання прийнятих норм впливали на прийняття відповідних рішень.

Результатом ґрунтовного обговорення звітної доповіді стало затвердження звіту про п’ятирічну роботу Профспілки у питаннях соціально-економічного захисту прав освітян, студентської молоді та ветеранів педагогічної праці.

Відповідно до порядку денного, З’їзд затвердив Статут Профспілки працівників освіти і науки України у новій редакції, пріоритетні завдання для Профспілки та її членських організацій. визначив основні напрями діяльності Профспілки на 2020-2025 роки.

Під час засідання також відбулися вибори Голови Профспілки та його заступників. Шляхом відкритого голосування делегати З’їзду обрали Головою Профспілки працівників освіти і науки України Георгія Труханова, його заступниками – Любов Гарбаренко та Сергія Романюка. Окрім того, було обрано заступників на громадських засадах: Сергій Пугачов – Голова Вінницького обкому, Володимир Цвих – голова профкому Київського національного університету імені Тараса Шевченка) та Ольга Чабанюк, яка опікуватиметься питаннями молоді, яка здобуває освіту.

За інформацією Прес-служби

Профспілки працівників освіти і науки України

Фото: Профспілка працівників освіти і науки України