logo

Звернення профкому щодо коригування середньої заробітної плати

24 грудня 2020 року на засіданні профспілкового комітету Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка обговорено і прийнято звернення профкому щодо коригування середньої заробітної плати. Відтак, відповідні листи за підписом голови профкому скеровано Прем’єр-міністрові України Денисові Шмигалю, голові Федерації профспілок України Григорію Осовому та голові Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки Георгію Труханову. Текст звернення подаємо повністю.

«Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка звертається до Вас стосовно прийняття змін до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» від 08.02.1995 №100. Зміни до зазначеної постанови внесені постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 р. № 1213 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100».

В цілому вітаючи прийняття змін, які значно спростили порядок обчислення середнього заробітку, звертаємо Вашу увагу на окремі норми, які порушують права працівників на оплату праці, а також на оплату відпусток.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 р. № 1213 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100» вилучено п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, який передбачав можливість коригування середньої заробітної плати.

Керуючись п. 10 Порядку № 100, у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.

Скасування зазначеної норми призведе до втрати частини заробітку при обчисленні середньої заробітної плати для оплати відпусток, якщо в розрахунковому періоді заробітна плата підвищувалася. Тобто виходячи у відпустку працівник отримає «відпускні» у розмірі нижчому, ніж він отримував заробітну плату.

Посилання урядовців на те, що постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» від 08.02.1995 №100 приймалася коли була гіперінфляція і тому її норми є застарілими не відповідають дійсності, оскільки останніми роками законами про державний бюджет на відповідний рік передбачається підвищення прожиткового мінімуму і розміру мінімальної заробітної плати, що у свою чергу тягне за собою підвищення посадових окладів і тарифних ставок працівників і лише шляхом коригування можна було обчислити середній заробіток виходячи із фактичного розміру заробітної плати.

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка трактує скасування п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати як таке, що порушує трудові права працівників, зокрема, право на оплату праці.

У зв’язку з цим вимагаємо відновити дію п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати з метою відновлення порушених трудових прав працівників».

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка