logo

Профспілки вимагають справедливі ціни на газ та тарифи на електроенергію і комунальні послуги

Тарифи на комунальні послуги змушують українців знову й знову скорочувати власні видатки, тож очільники професійних спілок 21 січня 2021 року в інформаційній агенції УНІАН провели актуальну пресконференцію «Профспілки за справедливі ціни на газ та тарифи на електроенергію і комунальні послуги для людей». Спікери пресконференції сподіваються, що в такий спосіб і журналісти, і влада почують стурбовані настрої людей праці з усіх куточків України.

Отже доповідачами на пресконференції стали Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, голова Федерації транспортників України, голова Профспілки залізничників і транспортних будівельників Вадим Бубняк, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, голова Профспілки виробничників і підприємців України Наталя Землянська та представник ГО «Соціальний рух» Олексій Громов.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий влучно зауважив, що жодна влада в Україні не змогла навести лад на непрозорому і корумпованому ринку, водночас спонсорами збагачення окремих персон завжди були люди, тому лише подолання корупції дозволить поставити все на свої місця.

Для більшості українців підвищення цін на газ і тарифів не електроенергію стало болючим ударом із боку влади, тож цілком передбачуваними стали протести в різних областях країни на початку року. «Люди на грані відчаю, адже немає за що сплачувати високі ціни і тарифи, особливо в умовах локдауну та низьких заробітків. Понад 70% населення країни – бідні і не можуть сплачувати підвищені ціни», − наголосив Голова ФПУ Григорій Осовий.

Усі спікери зійшлись на думці про те, що ціни на природний газ та тарифи на електроенергію і комунальні послуги суттєво перевищують економічно обґрунтований рівень, а також не відповідають фактичному рівню доходів населення. Очевидно, що така ситуація так чи інакше призводить до зубожіння великої кількості людей, зростання заборгованості за спожиті енергоносії та житлово-комунальні послуги та зниження конкурентоспроможності української продукції у виробничому секторі.

Варто наголосити, що представники профспілок долучились до ініційованої громадськими організаціями «хвилі гніву», яка охопила всю країну, сформулювавши власну позицію на засіданні ФПУ та скерувавши відповідне звернення до влади. Так, Федерація професійних спілок переконана, що державна політика при запровадженні в Україні ринків природного газу й електричної енергії не забезпечує інтересів громадян та потребує нагляду.

→ ФПУ вимагає відновлення державного регулювання цін для населення як на ринку природного газу, так і на ринку електроенергії (принаймні до стабільного розвитку економіки), внісши відповідні зміни до законодавства;

→ ФПУ запропонувала Верховній Раді України невідкладно заслухати звіт Уряду в рамках парламентського контролю, переглянути державну політику ціноутворення в енергетичному секторі економіки країні та прийняти рішення про посилення соціального захисту населення в умовах запровадження енергоринку; також переглянути засади створення і діяльності наглядових рад державних підприємств і організацій;

→ ФПУ вважає гостро необхідними зміни до Держбюджету України на 2021 рік, передбачивши реальний обсяг асигнувань на пільги і житлові субсидії громадянам для оплати житлово-комунальних послуг, придбання палива і газу.

Федерація профспілок України запевнила, що невиконання владою окреслених вимог до 1 лютого 2021 року означатиме мобілізацію профспілкового руху та організацію масових протестних дій.

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України