logo

Реабілітаційне лікування в разі ускладнень від COVID-19 коштом Фонду соцстраху

Перехворіти на COVID-19 – не завжди означає вилікуватись, адже захворювання на коронавірусну хворобу може спричинити ускладнення, що впливають на серцево-судинну та нервову системи людини та навіть призводять до інвалідності. Тож, за наявності медичних показань застраховані особи, які перехворіли на COVID-19 і мають ускладнення, можуть пройти реабілітаційне лікування на базі санаторно-курортних закладів коштом Фонду соціального страхування України.

→ Хто має право на реабілітаційне лікування? Усі працевлаштовані українці за наявності медичних показів за профілями медичної реабілітації, визначеними Порядком №39, відповідно до яких надаються послуги з реабілітаційного лікування коштом Фонду. Наприклад, у разі ускладнень за профілем кардіо-пульмонарної реабілітації та нейрореабілітації.

→ Про які медичні покази йдеться? Застрахована особа скеровується на лікування до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу коштом Фонду за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії лікарні (ЛКК), де вона перебуває. Начальниця управління медичних і соціальних послуг виконавчої дирекції ФССУ Олена Пухка пояснює: «Відновне лікування розпочинається одразу після закінчення гострого періоду захворювання в разі наявності обмежень життєдіяльності та виконання трудової діяльності».

→ Як відбувається процедура скерування на лікування? Заклад охорони здоров’я, отримавши висновок ЛКК, інформує робочий орган Фонду про потребу застрахованої особи в подальшому лікуванні на базі реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу. Пацієнт передає представникові Фонду відповідну заяву про забезпечення лікуванням для укладення тристороннього договору зі санаторно-курортним закладом. Фонд соціального страхування України покриває 100% вартості відновлювального лікування пацієнта.

→ Лікування в умовах карантинних обмежень? Безперечно, санаторно-курортні заклади, до яких скеровують застрахованих осіб коштом Фонду, суворо дотримуються встановлених протиепідемічних заходів, гарантуючи в такий спосіб безпеку своїх пацієнтів. Наголосимо, що на лікування скеровують лише тих пацієнтів, які вже перехворіли на COVID-19 та не перебувають у гострій стадії захворювання.

→ Фінансова підтримка для застрахованої особи. Застрахована особа, яку скеровують на реабілітаційне лікування, також отримає від Фонду соціального страхування фінансову допомогу по тимчасовій непрацездатності за весь час перебування в санаторно-курортному закладі.

Якщо у вас виникнуть запитання чи потреба в консультації стосовно проходження реабілітації коштом Фонду, ви можете звернутись до управлінь виконавчої дирекції ФССУ за територіальною ознакою. Подаємо контактні телефони «гарячих ліній» для Львівської області: 032-277-70-02, 032-277-70-29.

 

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України