logo

Верховна Рада прийняла Закон про вдосконалення правового регулювання дистанційної роботи

4 лютого 2021 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи», проєкт якого було зареєстровано за №4051 у вересні 2020 року.

Так, Закон передбачає важливі зміни до Кодексу законів про працю України:

→ внормовано питання гнучкого режиму роботи;

→ запроваджено укладення трудового договору про дистанційну роботу і трудового договору про надомну роботу;

→ вказано умови укладення відповідних трудових договорів;

→ вказано зобов’язання роботодавця та працівника за такими трудовими договорами тощо.

Тож запроваджено два самостійних види (форми) роботи – дистанційну і надомну. Варто підкреслити, що задля належного оформлення працівника на дистанційну роботу роботодавець має право при укладенні трудового договору про дистанційну або надомну роботу отримати відомості про місце проживання або інше місце за вибором працівника, де він/вона виконуватиме трудову функцію.

Із документами, з якими працівник має бути ознайомлений у письмовій формі, можна буде ознайомитись в електронній формі, зокрема, мова йде про:

→ правила внутрішнього трудового розпорядку;

→ колективний договір;

→ локальні нормативні акти роботодавця;

→ повідомлення тощо.

Крім цього, завдяки сучасним інформаційно-комунікаційним технологіям, як-от відеозв’язок, працівник може дистанційно ознайомитись із вимогами щодо охорони праці.

Також наголосимо, що працівник має можливість поєднувати дистанційну роботу з виконанням роботи в звичайному режимі на робочих місцях у приміщеннях чи на території роботодавця.

Закон зобов’язує власника чи уповноважений ним орган забезпечити нешкідливі й безпечні умови праці на робочих місцях на території та в приміщеннях власника.

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України