logo

24 лютого Україна повертається до адаптивного карантину

На сторінці Урядового порталу опубліковано постанову Уряду від 17 лютого 2021 р. № 104 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України», згідно з якою режим загального карантину у зв’язку з пандемією коронавірусу продовжено до 30 квітня 2021 року, а вже наступного тижня країна повертається до адаптивного карантину.

Тож із 24 лютого 2021 року в кожній із областей України діятиме один із чотирьох рівнів карантинних обмежень залежно від наявної епідемічної ситуації, водночас на всій території країни буде встановлено «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

«Як і влітку, передбачається чотири рівні епідемічної небезпеки, кожен з яких має чіткі обмеження та критерії визначення. Хочу підкреслити, що рішення набуде чинності за тиждень, тому всі українці матимуть змогу завчасно з ним ознайомитись», − зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на вчорашньому засіданні Уряду.

Що означає встановлення базового жовтого рівня епідемічної небезпеки для всієї країни? Міністр охорони здоров’я Максим Степанов пояснив: «У ньому діятимуть ті обмеження, які діють в Україні після жорстких зимових карантинних обмежень. Більш того, ми зробили деякі послаблення. Наприклад, буде дозволятися проведення масових заходів, якщо для однієї особи передбачатиметься 4 квадратних метри площі або з наповненістю залу до 50%. Дозволятимуться відвідування закладів освіти групами більш ніж 20 осіб. Під час проведення матчів командних ігрових видів спорту можуть бути присутні глядачі, але з певними обмеженнями щодо кількості заповнених місць. Дозволятиметься працювати ресторанам, кафе, барам та їдальням до 24 години».

Якщо ж показники епідемічної ситуації в області будуть надто високі, то Державна комісія з питань ТЕБ та НС прийматиме рішення про запровадження «червоного» рівня епідемічної небезпеки, який передбачає жорсткі карантинні обмеження за прикладом січневого локдауну.

Як в умовах адаптивного карантину працюватимуть українські заклади освіти? «Жовтий» рівень епідемічної небезпеки передбачає заборону відвідувати освітні заклади здобувачам освіти в разі, коли на самоізоляції через контакт із пацієнтом, який має підтверджений діагноз COVID-19, перебуває понад 50% здобувачів освіти та персоналу закладу освіти. Також діє заборона щодо проведення масових заходів (вистав, свят, концертів) за участі здобувачів освіти з більш ніж однієї групи/класу та за присутності глядачів (відвідувачів).

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет розповів про обмеження «червоного» рівня епідемічної небезпеки для закладів освіти: «У разі встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки продовжуватимуть роботу дитсадки та спеціальні заклади освіти, учні 1-4 класів навчатимуться у звичному режимі. Для всіх інших здобувачів освіти запроваджуватиметься дистанційне навчання. Моя позиція щодо очного навчання учнів початкової школи залишається незмінною. І я дякую колегам, які врахували та підтримали пропозиції не лише МОН, а й батьків та освітян».

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка