logo

Тарифи на житлово-комунальні послуги зростають – профспілки реагують

Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг надіслав відповідь Федерації професійних спілок на звернення стосовно законодавчих пропозицій по врегулюванню питань тарифоутворення на електричну енергію і побутовий газ для населення.

У листі йдеться про Постанову Верховної Ради України від 27 січня 2021 року «Про заходи, спрямовані на соціальний захист населення, у зв’язку з підвищенням цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги», в рамках якої Парламент пропонує задля зменшення видатків населення на житлово-комунальні послуги кілька важливих організаційно-правових заходів. Так, Кабінету Міністрів України та Національній комісії доручено вжити невідкладних дій щодо соціального захисту населення від підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Тож Уряд ухвалив зміни до постанов щодо компенсації додаткових витрат об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків і споживачам електричної енергії, приміщення яких обладнані в установленому порядку електроопалювальними установками, та встановив максимальну граничну ціну на природний газ для населення на рівні 6,99 грн з ПДВ за кубічний метр на період із 1 лютого 2021 року до кінця опалювального сезону.

Зі свого боку Національна комісія як орган, який здійснює державне регулювання у сферах енергетики та житлово-комунальних послуг, обмежила тариф на розподіл природного газу на рівні 1,79 грн за кубічний метр та схвалила зниження тарифів від 5 до 30% на розподіл газу для газорозподільних підприємств.

Щоби заощадити до половини витрат на оплату спожитої електричної енергії, застосовуючи облік споживання електроенергії за періодами часу доби, Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг радить встановити та поставити на абонентський облік багатозонний (багатотарифний) прилад обліку споживання електроенергії (лічильник).

У листі Голова Комітету Андрій Герус також нагадав українцям, у яких виникли фінансові труднощі в час карантину, про можливість скористатися Програмою житлових субсидій, яка сьогодні є головним механізмом соціального захисту найбільш вразливих верств населення та гарантує стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг.