logo

МОЗ розробило Стандарт постковідної реабілітації

Під час брифінгу заступниця Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак розповіла про ініціативу Міністерства щодо запровадження дієвої системи реабілітації пацієнтів, які перехворіли на COVID-19.

«В Україні запроваджують сучасну систему надання якісної реабілітаційної допомоги безпосередньо в закладах охорони здоров’я з самого початку захворювання або травми з залученням повного складу фахівців із реабілітації», − підкреслила Ірина Микичак. За словами заступниці Міністра, робоча група МОЗ, у складі якої працювали національні експерти з відповідних спеціальностей, представники НАМН України, медичних університетів, медичних закладів та фахівці фізичної і реабілітаційної медицини, підготувала необхідні рекомендації для ведення пацієнтів із коронавірусною хворобою.

Так, головним напрацюванням робочої групи МОЗ став Стандарт медичної допомоги «Реабілітація пацієнтів з коронавірусною хворобою (COVID-19) та реконвалесцентів», який уже надіслали для ознайомлення та обговорення в регіональні департаменти охорони здоров’я, тому найближчим часом можна очікувати на затвердження Стандарту у відповідних підрозділах і відомствах.

Потрібно наголосити, що Міністерство охорони здоров’я подало пропозиції до Національної служби здоров’я України стосовно реалізації нового пакета медичних послуг із реабілітації для надання сучасної реабілітаційної допомоги пацієнтам після перенесеної коронавірусної хвороби.

Крім цього, Міністерство уповноважило керівників структурних підрозділів із питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій надати особам, які перехворіли на COVID-19 у середній і важкій формі, відповідні реабілітаційні послуги. Тож першим кроком для реалізації поставленого завдання є визначення та затвердження мережі закладів охорони здоров’я, включно з санаторно-курортними закладами місцевого підпорядкування, забезпечивши таким пацієнтам доступ до спеціалізованої допомоги.

Заступниця Міністра підкреслила, що задля забезпечення санаторно-курортного лікування та реабілітації Міністерство охорони здоров’я 6 квітня 2021 року видало наказ про прийом профільних пацієнтів у спеціалізованих (спеціальних) санаторіях МОЗ України. «У такий спосіб, завдяки наявній мережі лікувальних закладів та зважаючи на всесвітній досвід, пацієнти за скеруванням сімейного лікаря можуть отримувати певний обсяг постковідної реабілітації в Україні. Цю роботу ми постійно розширюємо і, відповідно до затвердженого Стандарту, будемо розвивати й продовжувати реабілітацію постковідних пацієнтів, оскільки в цьому є нагальна потреба», − влучно підсумувала Ірина Микичак.

Заступниця Міністра також додала, що законодавчим підґрунтям для запровадження сучасних підходів до надання реабілітаційної допомоги у сфері охорони здоров’я в Україні став Закон «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», який набув чинності з 31 грудня 2020 року. Міністерство охорони здоров’я сьогодні працює над 10-ма підзаконними актами Кабінету Міністрів України в рамках реалізації вказаного Закону.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України