logo

В Університеті відбувся онлайн-семінар з питань охорони праці

Відповідно до Наказу Ректора № 1233 від 15 квітня 2021 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка упродовж 19-23 квітня 2021 року триває Тиждень охорони праці.

Сьогодні, 22 квітня, відбувся один із заходів, запланованих з метою дотримання безпечних та здорових умов праці – онлайн-семінар «Охорона праці в умовах карантину». Зустріч відбулася у дистанційному форматі за допомогою центру для командної роботи «Microsoft Teams». Участь у форумі взяли понад 100 працівників Львівського університету.

Привітав учасників семінару проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар. Проректор наголосив на актуальності подібних заходів упродовж всього року, адже безпечні умови праці і здоров’я всіх учасників освітнього процесу є пріоритетом для Університету. Володимир Михайлович підкреслив, що в чинному Колективному договорі Університету є окремий розділ, присвячений охороні праці. Водночас Колективний договір включає також Угоду з охорони праці на 2021-2024 роки. Угодою передбачено, зокрема вжиття заходів, що запобігають ураженню електричним струмом відповідно до вимог Держстандарту та ПУЕ, улаштування та реконструкцію вентиляційних систем відповідно до вимог Держстандарту, приведення виробничого освітлення відповідно до норм і вимог СНіП, ремонт сантехнічних комунікацій, ремонт та переобладнання опалювальних систем, встановлення охоронних засобів тощо. Окрім того, проректор проінформував учасників семінару щодо питання вакцинації працівників Львівського університету Covid-19.

Голова Первинної профспілкової організації працівників Університету Юліан Бек окреслив основні проблемні питання в галузі охорони праці. Голова профкому зауважив, що незважаючи на карантин, в Університеті проводяться усі необхідні заходи з охорони праці й техніки безпеки. За словами Юліана Бека, найактуальнішим сьогодні є питання протидії коронавірусу Covid-19, відтак окрему увагу приділяють дотриманню обмежувальних заходів, а також придбанню антисептичних засобів та засобів особистого захисту. Голова профкому наголосив також на тому, що профспілкова організація уклала договір з КНП ЛОР «Львівський обласний госпіталь інвалідів війн та репресованих ім. Ю. Липи» з метою безкоштовного проведення ІФА-тестувань для членів профспілки. Водночас, Юліан Бек підкреслив, що не менш важливим є питання реабілітації працівників, які перехворіли коронавірусом.

Завідувач Відділу охорони праці ЛНУ ім. Івана Франка Василь Поліщук ознайомив колег зі заходами, які проводить Університет у галузі охорони праці, зокрема розповів про перевірку всіх корпусів Університету щодо дотримання техніки безпеки, проведення інструктажів з охорони праці та стан виконання чинної Угоди з охорони праці. Василь Іванович зосередив увагу присутніх також на питанні боротьби з коронавірусною інфекцією.

Представник Міністерства освіти і науки з питань охорони праці, завідувач Відділу охорони праці Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Шепітчак поділився актуальною інформацією щодо охорони праці у закладах вищої освіти, а також розповів про процес вакцинації у навчальному закладі, який представляє.

В рамках семінару з доповіддю, присвяченою питанням пожежної безпеки та цивільного захисту перед учасниками виступив начальник Служби пожежної безпеки Львівського університету Орест Онисько. Натомість начальник Служби радіаційної безпеки Олександр Мельник ознайомив колег з актуальною інформацією щодо питань радіаційної безпеки.

За підсумками онлайн-семінару усі його учасники отримають іменні сертифікати, які підтверджуватимуть проходження відповідного навчання.

Нагадуємо, що при виникненні будь-яких питань щодо охорони праці і техніки безпеки, можна звернутися у відповідні підрозділи Університету.

  • Відділ охорони праці – (032) 239 44 08;
  • Служба радіаційної безпеки – (032) 239 44 88;
  • Служба пожежної безпеки – (032) 239 45 15;
  • Відділ з питань надзвичайних ситуацій – (032) 239 47 12.
  • Профспілка працівників Університету – (032) 239 47 15.

Бережіть себе і будьте здоровими!

Юлія Гриценко