logo

Профспілки відстоюють права постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи

Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич звернувся до Міністерства соціальної політики з проханням встановити розмір компенсації вартості санаторно-курортної путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на рівні середньої вартості путівки в Україні, позаяк такою була чітка позиція Спільного представницького органу об’єднань профспілок у відповідному зверненні.

Так, СПО об’єднань профспілок у своєму листі до Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю розповів про детальне опрацювання проєкту наказу Міністерства соціальної політики щодо встановлення середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, замість надання самої путівки. СПО об’єднань профспілок висловив занепокоєння стосовно змісту проєкту, який, на думку профспілок, суперечить нормам Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

 Закон передбачає для постраждалих громадян, які належать до категорії 1, надання щорічної позачергової безоплатної санаторно-курортної путівки або (за бажанням) грошової компенсації в розмірі середньої вартості путівки. Водночас у підзаконних нормативно-правових актах така норма не врахована, що цілком суперечить правам постраждалих чорнобильців.

Згідно з пунктом 4 Порядку виплати деяким категоріям осіб з інвалідністю грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування, який затверджений у постанові Уряду від 07.02.2007 № 150, грошова компенсація замість санаторно-курортної путівки нараховується та виплачується особам з інвалідністю в таких розмірах:

→ для І і ІІ груп інвалідності – 75%;

→ для ІІІ групи – 50% від розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки, тобто 35% із розміру одного прожиткового мінімуму, який встановлено станом на 1 січня поточного року для осіб, які втратили працездатність.

Нагадаємо, що в Законі «Про Державний бюджет України на 2021 рік» прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, із 1 січня 2021 року встановлено на рівні 1769 грн. Тож середня вартість путівки у 2021 році для осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання та з дитинства становить 619 грн, саме тому й розмір грошової компенсації замість санаторно-курортного лікування є таким:

→ для І і ІІ груп інвалідності – 464 гривні;

→ для ІІІ групи – 310 гривень.

Суспільна актуальність порушеного питання стала поштовхом для профспілок спільно з Уповноваженим Президента України з прав людей з інвалідністю ініціювати ухвалення підзаконних актів задля встановлення розмірів зазначеної грошової компенсації на рівні середньої вартості путівки в Україні.

За інформацією Федерації профспілок України