logo

Набрав чинності Закон про запровадження відпустки чоловікові, дружина якого народила дитину

Верховна Рада України 15 квітня 2021 року прийняла Закон № 1401-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною», який передбачає одноразову оплачувану відпустку тривалістю до 14 календарних днів чоловікові, дружина якого народила дитину.

Так, одноразову оплачувану відпустку при народженні дитини (без урахування святкових і робочих днів) можна отримати не пізніше трьох місяців з дня народження дитини таким працівникам:

→ чоловікові, дружина якого народила дитину;

→ батькові дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, проте вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;

→ бабі або діду, або іншому повнолітньому родичеві дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Тривалість відпустки при народженні дитини визначає працівник у відповідній письмовій заяві, надавши впродовж 30 календарних днів із дня виходу у відпустку копії документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтва про народження дитини.

Порядок надання відпустки при народженні дитини встановлюється Кабінетом Міністрів України. Новий Закон набрав чинності 9 травня 2021 року.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка