logo

Підсумки онлайн-наради про організацію літнього дитячого оздоровлення

27 травня 2021 року відбулась Всеукраїнська онлайн-нарада з питань дитячого оздоровлення, організатором якої стала Національна соціальна сервісна служба України як центральний орган виконавчої влади з реалізації державної політики в сфері оздоровлення та відпочинку дітей.

У нараді взяли участь заступник Голови Федерації професійних спілок України Євген Драп’ятий, представники зацікавлених міністерств та відомств, державних служб України: з надзвичайних ситуацій (питання пожежної безпеки), з питань праці (попередження нещасних випадків серед дітей), безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів, Національної поліції України та АТ «Українська залізниця». Зокрема, представники обласних та Київської міської державних адміністрацій доповіли про готовність до початку оздоровчого сезону.

Зі свого боку Євген Драп’ятий розповів про проблемні питання в організації дитячого оздоровлення, які турбують профспілкові організації, висловивши заперечення тендерним умовам Міністерства соціальної політики України стосовно закупівлі путівок у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, що розташовані в гірській місцевості, позаяк це створює вкрай несправедливі умови для профспілкових закладів АТ «Укрпрофтур».

Міністерство охорони здоров’я України наголосило на тому, що цьогоріч дитяче оздоровлення проводитимуть лише ті заклади, які перебувають у жовтій чи помаранчевій зоні поширення COVID-19, дотримуючись встановлених протиепідемічних норм та вимог. У разі встановлення в регіоні червоного рівня епідемічної небезпеки оздоровча зміна триватиме до свого завершення, проте на нову зміну дітей уже не прийматимуть. Крім цього, батькам повернуть кошти за раніше придбані квитки, водночас у вагонах діти мають дотримуватись маскового режиму.

Кабінет Міністрів України прийняв важливу Концепцію державної політики з питань оздоровлення дітей, яка передбачає розробку та затвердження Державної програми оздоровлення та відпочинку дітей. Завдяки цій програмі дитячі заклади оздоровлення та відпочинку усіх форм власності зможуть отримувати державну підтримку, що сприятиме подальшому функціонуванню наявної мережі таких закладів для збереження прав дітей на оздоровлення та відпочинок. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль підготував відповідне доручення керівникам місцевих органів влади, про що згодом поінформують профспілкові організації.

Гарантування безпечного перебування дітей у таборі стало ключовим питанням обговорень, адже дитячий табір, який не має можливості обладнати в належний спосіб свої приміщення всіма засобами пожежної безпеки, принаймні повинен мати заряджені і справні вогнегасники. Наприклад, участь в дитячому інтерактивному занятті пожежників із власним обладнанням та машиною неабияк зацікавить дітей до вивчення правил пожежної безпеки, а персонал табору в цей час також пригадає навики користування вогнегасником.

Цьогоріч харчування дітей у літніх таборах відбуватиметься за старими нормами, позаяк нові вступають у дію з 1 січня 2022 року. Міністерство охорони здоров’я опублікувало на своєму сайті проєкт санітарного регламенту дитячих оздоровчих закладів, до якого можна вносити зміни і доповнення. Дитячі оздоровчі заклади мають нагадати працівникам харчоблоків про необхідність проходження медичного обстеження та дотримання правил гігієни під час роботи з продуктами, щоби не допустити виникнення небезпечних для здоров’я дітей ситуацій.

Незабаром Федерація профспілок України проведе нараду з представниками членських організацій та АТ «Укрпрофтур» щодо особливостей дитячого оздоровлення та відпочинку у 2021 році, про підсумки якої буде повідомлено додатково.

За інформацією Федерації профспілок України