logo

Оздоровлення у дитячому літньому таборі: нові правила й обмеження

Міністерство охорони здоров’я України опублікувало постанову № 5 від 08 червня 2021 року за підписом Головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна «Про затвердження протиепідемічних заходів у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». Так, в умовах карантинних обмежень у літніх таборах діятимуть нові правила й заборони, щоби перебування дітей на відпочинку було максимально безпечним.

У зв’язку з пандемією коронавірусної інфекції другий рік поспіль дитячі пришкільні табори не функціонують. Водночас цьогоріч діти матимуть змогу оздоровитись і відпочити у літніх таборах, дотримуючись встановлених протиепідемічних заходів:

→ Перед відпочинком у таборі діти мають пройти обов’язковий медогляд та отримати медичну довідку форми 079/о;

→ Щоденний температурний скринінг, тому в разі виявлення підвищеної температури тіла (понад 37,2°) дитину не допустять до закладу;

→ Якщо в дитини підніметься температура тіла під час відпочинку, її відразу ізолюють та передадуть батькам для повернення додому або ж госпіталізують;

→ У таборі заборонено використання м’яких іграшок та багаторазових тканинних рушників для витирання рук;

→ Масові заходи проводитимуться лише на відкритому повітрі та без залучення запрошених осіб;

→ Діти харчуватимуться за адаптивним графіком задля уникнення скупчення осіб;

→ Батькам та іншим особам забороняється відвідувати дітей, проте в закладі відпочинку можуть бути присутні батьки, які прибули задля реалізації своїх законних прав. У постанові чітко аргументовано таке рішення: «Вхід та перебування батьків у закладі дозволяється з метою захисту прав дитини та реалізації ними прав, передбачених законодавством».

Міністерство охорони здоров’я також рекомендує запровадити кілька важливих пунктів:

→ Кількість дітей у загонах потрібно зменшити для забезпечення протиепідемічних умов;

→ Обмежити заняття та ігри з використанням багаторазового інвентарю;

→ Організовувати додаткові ігри та вправи, спрямовані на роз’яснення важливості дистанціювання та заходів профілактики;

→ Якомога більше активностей проводити на відкритому повітрі;

→ Мінімізувати заняття та ігри, що передбачають фізичний контакт між дітьми та персоналом.

Зі свого боку працівники закладу допускатимуться до роботи лише після вимірювання температури та за умови використання засобів індивідуального захисту – респіраторів або масок.

Міністерство також акцентує увагу на необхідності розміщення плакатів щодо профілактики поширення COVID-19 біля входу на територію закладу та облаштування місць для дезінфекції рук.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України