logo

Прийняття на роботу і звільнення за новими правилами

Прийняття на роботу за новими правилами.

10 червня 2021 року вступив в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», який Верховна Рада ухвалила 5 лютого цього року.

Він змінив порядок прийняття на роботу та звільнення.

Відповідно до старої редакції статті 24 КЗпП України при прийнятті на роботу громадянин повинен надати роботодавцю трудову книжку. Обов′язок пред′явлення трудової книжки не поширюється на осіб, які працевлаштовуються вперше. Для таких працівників трудова книжка оформляється не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу.

Після вступу у законну силу Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», який Верховна Рада ухвалила 5 лютого 2021 року працівник подаватиме роботодавцю трудову книжку лише у разі її наявності, або подаватиме відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Тобто особа самостійно обиратиме, які відомості подавати: чи трудову книжку (при її наявності) чи відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб. Власне, відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування це і є «електронна трудова книжка» про яку пишуть ЗМІ.

Закон надає право працівнику заявляти вимогу (обов’язкову для роботодавця) про оформлення паперової трудової книжки. Відповідно до ст. 48 КЗпП України, паперова трудова книжка оформляється роботодавцем в обов’язковому порядку не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу.

Якщо за раніше чинним законодавством трудова книжка зберігалася у роботодавця, то після 10 червня 2021 року така трудова книжка зберігається у працівника.

Роботодавець на вимогу працівника зобов’язаний вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі.

Відомості про трудову діяльність працівників які вже працюють до 10 червня 2021 року протягом 5-ти років після 10.06.2021 р. включатимуться Пенсійним фондом до Реєстру застрахованих осіб на підставі відомостей, поданих страхувальником або застрахованою особою у порядку передбаченому Порядком обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи – підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 р. № 1084.

Така інформація вноситься з даних трудових книжок, скановані копії яких подають або роботодавці, або самі застраховані особи. Але для цього необхідним є наявність актуального кваліфікованого електронного підпису.

Після передачі таких відомостей до реєстру застрахованих осіб наявні у роботодавців паперові трудові книжки видаватимуться працівникам на руки особисто під підпис.

Якщо трудові книжка не оцифрована і відомості не передані до реєстру застрахованих осіб, то при прийнятті на роботу особа повинна надати трудову книжку.

Також роботодавець буде зобов’язаний видати належно оформлену трудову книжку працівнику, з яким укладено трудовий договір до 10.06.2021 р. та який звільняється до завершення процедури включення даних з неї до Реєстру застрахованих осіб, у день звільнення.

За раніше чинним законодавством, якщо працівник укладав трудовий договір одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, то основним місцем роботи для нього було те де зберігалася його трудова книжка. Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» основним місцем роботи є місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, де знаходиться (оформлена) його трудова книжка, до якої вноситься відповідний запис про роботу. Відповідно до нової редакції пункту 12 частини першої статті 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» основне місце роботи – це місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі. Тобто працівник самостійно визначає котре робоче місце для нього є основним, а де він працює на умовах сумісництва.

Припинення трудового договору за новими правилами.

Відповідно до старої редакції ст. 47 КЗпП у день звільнення працівника роботодавець зобов’язаний видати йому належно оформлену трудову книжку.

У новій редакції цієї статті паперова трудова книжка працівнику при звільненні не видаватиметься оскільки вона вже зберігається у працівника. Проте на вимогу працівника роботодавець зобов′язаний внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника. Роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у Кодексі законів про працю України. Відповідно до ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від роботодавця провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

При розгляді трудових спорів змінюється порядок обчислення строків звернення до суду. За раніше чинним законодавством строк звернення до суду у справах про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника обчислювався з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. За новою редакцією норми ст. 233 КЗпП України строк звернення до суду у справах про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника обчислюється лише з дня вручення копії наказу про звільнення.

За матеріалами

соціально-правової комісії профкому

і відділу кадрів Університету