logo

Про відпустки для батьків при народженні дитини

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» від 15 квітня 2021 року № 1401-IX внесено зміни до Кодексу законів про працю України і до закону України «Про відпустки» в частині запровадження нового виду соціальної відпустки при народженні дитини. Ці норми вступили в дію з 9 травня 2021 року.

Відповідно до ст. 19-1 Закону України «Про відпустки» право на цю відпустку мають:

1) чоловік, дружина якого народила дитину;

2) батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;

3) баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини надається тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів).

Така відпустка надається роботодавцем за заявою працівника. Конкретна тривалість цієї відпустки зазначається в заяві. При народженні двох і більше дітей тривалість такої відпустки не збільшується.

Крім заяви про надання відпустки при народженні дитини особа подає документи, які підтверджують її право на таку відпустку. Такими документами є свідоцтво про реєстрацію дитини, або документ необхідний для державної реєстрації народження дитини

Чоловік, дружина якого народила дитину також подає свідоцтво про шлюб.

Батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки подає заяву іншого з батьків про визначення походження дитини, а також довідку з місця проживання про їх спільне проживання.

Баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, який фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком) також подають заяву одинокого батька (матері) про невикористання ним такої відпустки та з вказівкою особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною, а також документи, які підтверджують статус одинокої матері (батька).

Копії документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтва про народження дитини подаються роботодавцю протягом 30 календарних днів з дня виходу в таку відпустку.

Одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини надається не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Вона не підлягає поділу і надається лише одній із перелічених осіб, які мають на неї право.

Порядок надання відпустки при народженні дитини встановлюється Кабінетом Міністрів України. Наразі Кабінетом Міністрів України не затверджено порядку надання такої відпустки, але це не означає, що працівники не можуть скористатися правом на таку відпустку в порядку і на умовах визначеним законом України «Про відпустки» і Кодексом законів про працю.

Соціально-правова комісія профкому