logo

В Україні триває перехід до запровадження е-лікарняних

Українські заклади охорони здоров’я сьогодні перебувають на перехідному етапі до запровадження електронних медичних висновків, тому вже після 1 вересня 2021 року лікарняні формуватимуться автоматично.

Щороку понад 5 мільйонів застрахованих українців звертаються до лікарів стосовно видачі листка непрацездатності. Очевидно, що запровадження e-лікарняних дозволить уникнути необґрунтованого нарахування допомог, які фінансує Фонд соціального страхування України, та водночас:

→ унеможливить обіг фальсифікованих листків непрацездатності;

→ попередить випадки зловживань у закладах охорони здоров’я при видачі листків непрацездатності;

→ виключить суб’єктивні помилки при оформленні лікарняних;

→ надасть лікарям достовірну інформацію завдяки структурованим довідникам із автоматичним оновленням.

Зі свого боку роботодавці працюватимуть в електронному кабінеті страхувальника, самостійно відслідкувавши закриття е-лікарняного та призначивши працівникові матеріальне забезпечення протягом 10 календарних днів. Якщо мова йде про допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, то роботодавець може призначити виплату відразу після створення відповідного е-лікарняного.

Зазначимо, що працівникові не потрібно роздруковувати е-лікарняний, адже всі етапи проходження цього документа на підприємстві можуть відбуватись в електронному форматі.

Завершальним кроком є розрахунок призначеної допомоги та подання до Фонду соціального страхування України заяви-розрахунку, що входить в обов’язки бухгалтерії підприємства. Саме дата подання заяви-розрахунку впливає на дату фінансування допомоги від Фонду. Важливим рішенням на користь працівників залишається можливість слідкувати за станом фінансування онлайн на Telegram-каналі ФССУ https://t.me/socialfund.

Упродовж перехідного періоду лише окремі визначені заклади охорони здоров’я створюватимуть та вноситимуть медичні висновки про тимчасову непрацездатність до Реєстру. Паперові листки непрацездатності та виплата за ними допомоги від Фонду в цей період матимуть усю юридичну силу.

За інформацією Фонду соціального страхування України