logo

Адаптивний карантин в Україні триватиме щонайменше до кінця року

Кабінет Міністрів України на засіданні 20 вересня 2021 року прийняв рішення щодо продовження адаптивного карантину та режиму надзвичайної ситуації в Україні до 31 грудня 2021 року.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко підкреслив необхідність повної імунізації від коронавірусної інфекції: «Поточна епідемічна ситуація контрольована. Так, ми фіксуємо зростання кількості нових випадків COVID-19, але завдяки вакцинації маємо запас міцності. Медична система готова реагувати на нову хвилю, але найкращий спосіб зберегти своє життя та здоров’я – щепитися від коронавірусної інфекції за першої нагоди».

Водночас із 23 вересня 2021 року в усіх регіонах країни встановлено «жовтий» рівень епідемічної небезпеки, про що оголосили на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Головуючи на засіданні Державної комісії, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль закцентував увагу на важливих змінах до постанови № 1236, які певною мірою пом’якшують обмежувальні заходи та дозволяють працювати закладам господарювання та освіти навіть у «червоній» зоні з дотриманням певних умов. «Обмеження «жовтої» та «червоної» зон не поширюватимуться на ті заклади, де персонал та відвідувачі вакциновані, мають негативний тест або підтвердження нещодавно перенесеної хвороби. Це той метод, який на сьогодні успішно використовує низка європейських і світових країн для того, щоб уберегти людей і водночас не зупиняти економічну активність країни», – підкреслив Прем’єр-міністр.

Так, у межах «жовтого» рівня епідемічної небезпеки діють такі карантинні обмеження:

→ заборонено проводити масові заходи за участю більш ніж однієї особи на 4 кв. метри площі території або з наповненістю залів понад дві третини місць у кожному окремому залі;

→ у закладах громадського харчування за столиком можуть перебувати максимум четверо осіб, а відстань між столами має бути не менш ніж 1,5 метри.

→ заповненість залів кінотеатрів та інших закладів культури не має перевищувати дві третини місць або 50% місць у кожному окремому залі.

→ дозволено працювати спортивним залам та фітнес-центрам за умови обмеження кількості відвідувачів, зокрема 1 особа на 10 кв. метрів площі тощо.

Організація освітнього процесу в умовах встановлених протиепідемічних заходів

Заклади освіти, в яких не менш ніж 80% працівників вакциновані бодай однією дозою, зможуть працювати у звичайному форматі. Однак, зважаючи на зростання кількості захворювань дітей на COVID-19, Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій доручила головам обласних та міста Києва державних адміністрацій вжити заходів стосовно:

→ організації процесу вакцинації, зокрема вчителів та працівників освітніх закладів, використовуючи наявні пункти щеплень у закладах освіти;

→ забезпечення можливості та організації вакцинації, зокрема вчителів та працівників освітніх закладів, завдяки роботі виїзних мобільних вакцинальних сесій, якщо в закладах освіти немає постійних пунктів щеплень;

→ створення змістовного інформаційного простору для запрошення до вакцинації не лише вчителів та працівників освітніх закладів, а й їхніх родичів та родичів здобувачів освіти до наявних пунктів щеплень у закладах освіти та під час роботи виїзних мобільних вакцинальних сесій.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка