logo

Звернення до Прем’єр-міністра України щодо коректування середнього заробітку

Права й свободи людини є найважливішою соціальною цінністю правової держави, водночас своєчасна і справедлива заробітна плата, зокрема й оплата відпусток, дозволяють людині реалізовувати право на саме життя, тож сучасна роль профспілок у захисті прав та інтересів людини праці є вкрай важливою.

Президія профспілкового комітету Первинної профспілкової організації працівників Університету прийняла рішення звернутись до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з вимогою відновити дію пункту 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, виключення якого унеможливило коректування середньої заробітної плати, а тому призвело до реальної втрати коштів працівників під час нарахування відпускних. Текст звернення подаємо повністю.

«Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка звертається до Вас із пропозицією коректувати зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати», що затверджені у Постанові Кабінету Міністрів України від 09 грудня 1995 р. № 1213 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100».

Безперечно, профспілка працівників Університету підтримує прийняття актуальних змін, які значно спростили Порядок обчислення середнього заробітку, проте окремі норми відверто порушують права працівників на оплату праці та на оплату відпусток.

Так, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 1995 р. № 1213 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100» із Порядку обчислення середньої заробітної плати було виключено пункт 10, який передбачав можливість корегувати середню заробітну плату.

У вказаному пункті 10 йшла мова про те, що у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, упродовж якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення корегуються на коефіцієнт їх підвищення.

Скасування пункту 10 призвело до втрати частини заробітку під час обчислення середньої заробітної плати для оплати відпусток, якщо в розрахунковому періоду заробітна плата підвищувалася.

Тож працівник, який йде у відпустку, отримає відпускні кошти в меншому розмірі, аніж отримував зарплату. Розрахунки підтвердили, що у зв’язку з відсутністю норми про корегування середньої заробітної плати працівники отримали на 1-2 тисячі гривень менше відпускних коштів.

Аргументи урядовців стосовно того, що Постанову Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» було прийнято в період гіперінфляції, а тому її норми є застарілі, не відповідають дійсності, позаяк останнім часом закони про державний бюджет на відповідний рік передбачають підвищення прожиткового мінімуму і розміру мінімальної заробітної плати, відповідно – посадові оклади й тарифні ставки працівників зростають, отож лише завдяки коректуванню можна було обчислити середній заробіток з огляду на фактичний розмір заробітної плати.

Розрахунок середньої заробітної плати з урахуванням коректування та без коректування додається.

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка вважає виключення пункту 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати суттєвим звуженням трудових прав працівників, зокрема й права на працю.

Зважаючи на усі перелічені обставини, профспілка працівників Університету вимагає відновити дію пункту 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати для належного забезпечення трудових прав працівників.

Звернення обговорено й прийнято на засіданні президії профспілкового комітету Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка (протокол № 7 від 14 вересня 2021 року)».

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка