logo

Затверджено форму довідки щодо наявності протипоказань до вакцинації проти COVID-19

Міністерство охорони здоров’я затвердило форму довідки, яку українські лікарі відтепер видаватимуть пацієнтам із тимчасовими або постійними протипоказаннями до вакцинації проти COVID-19.

Тож у відповідному наказі МОЗ від 2 листопада 2021 року № 2394 «Про внесення зміни до пункту 1 наказу Міністерства охорони здоров’я України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування» затверджено форму первинної облікової документації № 028-1/о «Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та інструкцію щодо її заповнення.

Важливо підкреслити, що підставою для заповнення форми № 028-1/о є медичні записи про стан здоров’я пацієнта з урахуванням критеріїв, які визначаються згідно з Інструкціями до застосування вакцин, рішеннями НТГЕІ та «Переліком медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень», затвердженим у наказі МОЗ від 16 вересня 2011 року № 595 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1159/19897 (редакція наказу МОЗ від 11 жовтня 2019 року № 2070).

Довідка про тимчасові протипоказання до вакцинації проти COVID-19 обов’язково має містити інформацію про термін дії таких протипоказань. Водночас, що стосується постійних протипоказань, то лікарі їх указуватимуть лише щодо щеплення конкретною вакциною від COVID-19, наприклад, коли йде мова про важку алергічну реакцію (анафілаксію) на першу дозу цієї вакцини або на один із її компонентів.

Також зазначимо, що Міністерство охорони здоров’я України раніше подало роз’яснення стосовно застосування переліку медичних протипоказань та застережень до вакцинації проти COVID-19, із якими Ви можете ознайомитись тут.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України