logo

Новий термін дії COVID-сертифікатів та бустерне щеплення: інформація МОЗ

«Зелені» COVID-сертифікати відтепер є чинними впродовж 270 днів із моменту отримання другої дози щеплення. Раніше термін дії «зелених» COVID-сертифікатів у мобільному застосунку «Дія» становив 365 днів, однак Кабінет Міністрів України скоротив цей період, внісши відповідні зміни до постанови № 677 від 29 червня 2021 р.

Важливо, що усі типи цифрового сертифіката – внутрішній, іноземний та міжнародний – матимуть чинність протягом 9 місяців із дати введення другої дози вакцини.

Уряд також передбачив клінічні підстави для формування сертифіката на основі отримання бустерної дози вакцини проти COVID-19. Так, цифровий документ можна буде сформувати після отримання бустерного щеплення проти коронавірусної хвороби згідно з затвердженими схемами введення бустерної дози, проте така можливість з’явиться в застосунку «Дія» наприкінці січня 2022 року. До моменту згенерування нового COVID-сертифіката залишається актуальним документ про повний курс вакцинації.

Міністерство охорони здоров’я підкреслює: «Введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 вже продемонструвало свою безпечність. Вона посилює імунну відповідь та ефективність проти різних актуальних варіантів коронавірусу SARS-CoV-2».

→ Коли потрібно зробити щеплення бустерною дозою вакцини?

Введення бустеру є найбільш ефективним у період від 6 до 9 місяців після завершення первинного курсу вакцинації. Якщо бустерне щеплення не вдалося отримати у рекомендований термін, то щепитися необхідно якомога швидше для коректної генерації сертифіката.

→ Які вакцини вводитимуть бустерним щепленням?

Для бустерної дози використовуватимуть м-РНК-вакцини – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech – незалежно від типу вакцин попередніх щеплень. Водночас у разі відсутності м-РНК-вакцин бустерну дозу можна буде ввести іншою вакциною. Зокрема, бустерна доза вакциною Pfizer рекомендована для людей, які отримали перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech.

Тож, якщо з часу отримання другої дози вакцини проти коронавірусної хвороби вже минуло пів року, бустерну дозу можна ввести у будь-якому пункті щеплень та центрі масової вакцинації, дізнавшись увесь перелік і контакти на сайті https://vaccination.covid19.gov.ua/list або за телефоном 0 800 60 20 19.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України