logo

Гарантії прав учасників освітнього процесу в умовах війни

15 березня 2022 року Верховна рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану» №7133. Станом на час підготовки нашого матеріалу закон підписаний Президентом, але ще не опублікований.

Цей Закон регулює державні гарантії здобувачам освіти, працівникам закладів, установ освіти, наукових установ, у тому числі тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку (особливий період) вимушені були змінити місце проживання (перебування), залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від їхнього поточного місця проживання (перебування), на час особливого періоду.

Для усіх учасників освітнього процесу гарантовано організацію освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників.

Працівникам закладів, установ освіти, наукових установ гарантовано збереження місця роботи, середнього заробітку та інших виплат, передбачених законодавством, а також місце проживання та забезпечення харчуванням (у разі потреби).

Для здобувачів освіти гарантовано продовження освітнього процесу, виплата стипендії та інших виплат, передбачених законодавством, а також місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби). Відповідно здобувачі освіти в рамках внутрішньої академічної мобільності зможуть продовжувати навчання в обраному закладі освіти на відповідному факультеті, спеціальності за відповідною освітньою програмою.

Зазначений Закон надає відповідні повноваження по забезпеченню державних гарантій для учасників освітнього процесу, створення безпечного освітнього середовища, організацію здобуття освіти, освітнього процесу в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду) в межах їх компетенції: органам виконавчої влади, органам військового командування, військовим, військово-цивільним адміністраціям та органам місцевого самоврядування, а також іншим суб’єктам, зокрема органам управління  у сфері освіти; закладам освіти, установам освіти, науковим установам, їх засновникам; громадським об’єднанням, благодійним організаціям та фізичним особам, які здійснюють благодійну (волонтерську) діяльність.

Центральному органу виконавчої влади у сфері освіти і науки доручено здійснювати нормативно-правове забезпечення функціонування системи освіти і науки та надано право видавати накази, обов’язкові до виконання на всій території України, з питань створення безпечного освітнього середовища, організації здобуття освіти, освітнього процесу та інших питань у сфері освіти і науки, що не урегульовані законодавством в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду).

Соціально-правова комісія

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка