logo

Порядок дій у випадку втрати паспорта: правове роз’яснення

Якщо Ви загубили паспорт громадянина України чи закордонний паспорт, ознайомтеся з цією короткою інструкцією подальших дій від Координаційного центру з надання правової допомоги.

Безперечно, під час війни ситуації з втратою документів, що посвідчують особу, трапляються дедалі частіше. Тому варто пам’ятати, що зареєстровані в мобільному додатку Порталу Дія ID-картка та закордонний паспорт мають таку ж юридичну силу, як і звичайні паперові документи. Українці можуть показувати цифровий паспорт поліції та на блокпостах, а також при перетині кордону в Польщі та Молдові.

Можливість пред’являти електронні паспорти, використовуючи додаток Дія, передбачена у статті 14¹ Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

Відновити втрачені документи та отримати ID-картку і закордонний паспорт можна у Центрах надання адміністративних послуг, які працюють наразі у таких областях: Львівська, Тернопільська, Чернівецька, Волинська, Івано-Франківська, Закарпатська, Кіровоградська, Вінницька, Рівненська, Хмельницька.

Водночас паспортні послуги знову доступні для громадян й у підрозділах Державної міграційної служби України.

 

За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги