logo

Понеділок після Великодня – робочий день: під час воєнного стану немає офіційних святкових і неробочих днів

Великдень є одним із святкових днів для українців, що закріплено в статті 73 КЗпП України, однак його дата є змінною, повсякчас припадаючи за своєю глибокою духовною цінністю на неділю. Цьогоріч християни східного обряду відзначатимуть Пасху 24 квітня.

Тож наступний день після Великодня – 25 квітня 2022 року – мав би бути вихідним, позаяк згідно зі статтею 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається з суботою чи неділею, то вихідний переноситься на наступний день після святкового або неробочого.

Проте у Законі України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-IX від 15.03.2022 р. встановлено додаткові правила для регулювання трудових відносин під час війни. Так, ч. 6 ст. 6 вказаного Закону регламентує: «У період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої-п’ятої статті 67 та статей 71-73 (святкові і неробочі дні) КЗпП України».

Упродовж воєнного стану перелічені статті Кодексу законів про працю України не діють. Відтак офіційних святкових і неробочих днів зараз немає. Відповідно до цих загальних правил, передбачених у Законі № 2136-IX, під час війни працівники виконуватимуть свої посадові обов’язки 25 квітня 2022 року з оплатою праці як за звичайний, тобто не святковий, робочий день.